Több pénz juthat jövőre a parlamenti frakcióknak és a független képviselőknek

Vágólapra másolva!
Több pénz juthat jövőre a parlamenti frakcióknak és a független képviselőknek, ha az Országgyűlés elfogadja a gazdasági bizottság zárószavazás előtti módosító indítványát. A javaslat egységesen, 25 százalékkal emelné a képviselőcsoportok forrásait.
Vágólapra másolva!

Több pénzből gazdálkodhatnak jövőre a parlamenti frakciók, illetve a független képviselők, ha az Országgyűlés elfogadja a gazdasági bizottság zárószavazás előtti módosító indítványát. A kéviselőcsoportok forrásai egységesen, 25 százalékkal emelkednének. A javaslat az emelést a megnövekedett törvényalkotói munkával indokolja.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a pártok képviselőcsoportja a működésükkel járó kiadásokra havonta képviselőcsoportonként huszonöt képviselő alapdíjának, valamint kormánypárt esetében az alapdíj 30 százalékának megfelelő, ellenzéki párt esetében az alapdíj 60 százalékának megfelelő összeget jogosultak igénybe venni az Országgyűlés hivatali szervezete költségvetéséből. A független képviselő az alapdíja 75 százalékának igénybevételére jogosult.

Az új szabályozás értelmében a kormánypártok esetében 55, az ellenzék esetében 85, a függetleneknél pedig 100 százalékra emelkednek az összegek. A módosító javaslat emellett lehetőséget ad arra is, hogy a forrásaikat év közben átcsoportosítsák.