Tizenöt évet kapott a fajtalankodásért gyilkoló testvérpár

Vágólapra másolva!
Tizenöt-tizenöt évet kapott két testvér, akik meggyilkolták unokatestvérük fajtalankodó ismerősét. A fiatalkorú unokatestvért, aki végignézte a gyilkosságot, öt évre fiatalkorúak börtönébe küldte a bíróság.
Vágólapra másolva!

Nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt összesen 35 év börtönt szabott ki három férfira csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla, ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét - közölte a táblabíróság. Az elsőrendű Barna Ádámot társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek, ezért 15 év fegyházbüntetésre ítélték. A másodrendű vádlott, Banya István szintén társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, illetve 2 rendbeli okirattal visszaélés bűntettében is bűnös az ítélet szerint, amiért 15 év fegyházbüntetést kapott.

A harmadrendű fiatalkorú B. Dávidot bűnsegédként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek, ezért 5 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az első- és másodrendű vádlottak testvérek, a harmadrendű vádlott pedig az unokatestvérük.

A három férfi a fiatalkorú B. Dávid egy barátját, a jászberényi Sz. Zoltánt gyilkolta meg, akinél B. Dávid kerti munkákat végzett, illetve számítógépezett nála. Sz. fajtalankodása is rávette az akkor 14 éves fiatalt, akinek ez nem tetszett, és elmesélte unokatestvéreinek.

A három férfi ekkor úgy döntött, hogy megbüntetik Sz. Zoltánt, az otthonában lévő műszaki cikkeit pedig akár erőszakkal is elviszik és értékesítik. 2008. november 11-én felmenetek Sz-hez, akit Barna Ádám és Banya István számítógépzsinórral megfojtott, ezt B. Dávid tétlenül végignézte. A gyilkosság után számos műszaki cikket vittek magukkal, de miután már másnap reggel kiderült, hogy a rendőrség keresi őket, meg sem próbálták értékesíteni a zsákmányt.