Tetőzik a Tisza Szolnoknál, Tiszasülynél menekülnek a hódok

Vágólapra másolva!
A Tisza középső szakaszán továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, hajózási és horgászati tilalom van ezen a részen. Tiszasülynél a menekülő hódokat figyelik, mert rongálják a töltéseket. A tiszántúli folyók már apadnak, viszont a Hármas-Körösön újabb áradást várnak.
Vágólapra másolva!

Szolnok közelében tetőzik a Tisza, a vízállás 850 centiméter, ami fél méterrel meghaladja a harmadfokú készültséget. A folyó a középső szakaszon továbbra is árad, naponta 5-10 centivel emelkedik a vízszint. Harmadfokú készenlét 413 kilométeren van: a Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, illetve Kisköre és Tiszafüred között, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, a Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között, valamint a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között - közölte Lovas Attila, a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

Tilos a hajózás, menekülnek a hódok

A Tisza teljes középső szakaszán tilos a hajózás, és általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el. Tiszasüly térségében az elárasztott hullámtérről menekülő hódok a védtöltésekben kerestek menedéket, ezzel azonban rongálják a töltések állagát, a természetvédelmi őrök rendszeresen ellenőrzik a helyszínt. A vízügyi igazgatóság felkészült a kiskörei hullámtéri duzzasztómű zárására, illetve a tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába.

A Hármas-Körösön még jön utánpótlás

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyva és a Tarna is végig árad, a Fehér- és a Fekete-Körösön az enyhe időjárás következtében hóolvadás indult el. A Hármas-Körösön is védelmi készültség van a mellékfolyó áradása és a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt. Szarvasnál reggel 706 centiméter volt a vízszint, ami hat centiméterrel haladja meg a másodfokú riasztási szintet. A meteorlógiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében területi átlagban 4,5 milliméternyi csapadék várható.

Apadnak a tiszántúli folyók

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elsőfokúra csökkentette az árvízvédelmi készültséget a Tisza Rakamaz és Tiszatarján közötti szakaszán. A folyó Tokajnál csütörtökön 32 centimétert apadt. A Hortobágy-Berettyó bal partján, Bucsa és Nádudvar között csökkent a készültség: ott már másodfokú a riasztási szint, míg a Berettyó torkolati szakaszán továbbra is elsőfokú.