Több százmillióval segíti ki a gyógyfürdőket a főváros

Vágólapra másolva!
A közgyűlés a szerdai ülésén 888 millió forintos mentőövet dobott a veszteséges Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-nek. A főpolgármester szerint jelenleg négy fővárosi cég van csődközeli helyzetben, ezek közé tartozik a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. és a BKV is.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egy 888 millió forintos mentőövet szavazott meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-nek. Ezzel György István főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés hárommilliárd forintot tudott "megmenteni" a cégnek, mert veszteség esetén a cég elesett volna egy 1,4 milliárd forintos uniós pályázati támogatástól. Az alpolgármester szerint a cég csak akkor tud európai uniós fejlesztési célú pályázati forráshoz jutni, ha nincs tartozása, illetve ha biztosítják a szükséges önrészt, ezért kellett a cégnek 888 millió forintot juttatni az idei évben végzett közszolgálati feladatai ellentételezéseként. György István azt is elmondta, hogy több büntetőeljárás is folyamatban van a céget érintő kérdésekben. Az egyik szerinte a Rácz fürdői beruházás, a másik a beléptető rendszer ügye, míg a harmadik a teljes üzemeltetési kiszervezési projekt kérdése.

A közgyűlés után György István újságírók előtt arról beszélt, hogy folyamatosan vizsgálják a fővárosi cégek pénzügyi-gazdasági helyzetét, így derült ki, hogy a BGYH-nak 710 millió forint vesztesége lehet az év végéig. Tarlós István főpolgármester a közgyűlés előtt arról beszélt, hogy négy céget örökölt csődközeli helyzetben a jelenlegi városvezetés. "Tíz éve tudja mindenki, hogy a BKV nehéz helyzetben van" - mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Tarlós István. A budapesti főpolgármester azt is hozzátette, hogy a BKV-n kívül még három csődközelben lévő céget örököltek meg az előző városvezetéstől: a "szippantósokat", azaz a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-t, a kegyeleti céget, vagyis a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-t és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-t. A főpolgármester azt is elmondta, hogy nem dőlt még el, mi lesz a fővárosi kórházakkal a jövőben, de szerinte ha az önkormányzatnál maradnak, akkor valamilyen formában talán létrehoznak egy holdingot.