Vágólapra másolva!
Az előző hónapban enyhén fogyatkozott, decemberben viszont jelentősen csökkent a Fidesz tábora - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos közvélemény-kutatására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Csökkent a Fidesz népszerűsége - ez derül ki a Szonda Ipsos legújabb közvélemény-kutatásából, amelyről a Népszabadság számol be. A teljes népesség körében 33 százalék voksolna a Fidesz-KDNP-re, 11 az MSZP-re, 6 a Jobbikra, 3 az LMP-re és 45 százalék lenne a bizonytalanok vagy a nem szavazók aránya.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 21, a Jobbik 10 az LMP 6 százalékon áll a december 8. és 15. között végzett felmérés szerint.

Május-júniusban még 3,3-3,4 millióan vallották magukat fideszesnek, novemberig 300 ezren távolodtak el a párttól, decemberig pedig még ugyanennyien - áll a Szonda-Ipsos közvélemény-kutatásában, amelyet a Népszabadság idéz. A Fidesz mostani veszteségei főleg a fiatalok körében, a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymértékűek, az átlagos 4 százalékkal szemben eléri a 10 százalékot. A nagyobbik kormánypárt főleg a kisvárosokban, falvakban veszített támogatókat. A Fidesztől való távozás a közhangulat romlásával erősen összefügg.

Az MSZP tábora a választások óta lényegében változatlan, 10-12 százalékos, ez nyolcszázezer-egymillió embert jelent. A biztos pártválasztók között most először került 20 százalék fölé a szocialisták támogatottsága az áprilisi választás óta. Az utóbbi egy hónapban jelentős mértékben csökkent a párt elutasítottsága, májusban még az emberek 34 százalékának volt elfogadhatatlan, mostanra ez az arány 20 százalékra csökkent.