Sok bajt okozhat, ha a mostani magas vízállásnál befagy a Balaton

Vágólapra másolva!
A hideg idő miatt jegesedik a Balaton, és az idén a magas vízállás miatt ez új problémákat vet fel. A vízügyi szakemberek folyamatosan egyeztetnek arról, hogyan védjék meg a Balaton partján a védműveket és a létesítményeket.
Vágólapra másolva!

A Balaton szinte minden télen befagy, ez önmagában nem is szokott problémát okozni a tó környékén élőknek és a szakembereknek. Az idén azonban a magas vízállás miatt más a helyzet.

A Balaton üzemi vízszintje 110 centiméter, jelenleg azonban rekordnak számító 127 centiméteres a vízállás. Az elmúlt napok szeles időjárása is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a víz több helyen kicsapott a mederből és ráfagyott a parti védművekre, sőt a parti sétányok egy részét is jégpáncél borítja. A part közelében a hideg miatt erős a jegesedés, de a tó egészén még nem állt be a jég. A szél miatt egyébként a jégréteg nem egyenletes, és nem is elég vastag még a sportoláshoz.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy csütörtökön növelték a tóból másodpercenként leengedett víz mennyiségét 39-ről 44 köbméterre. Úgy tervezik, hogy a jég alól is ereszteni fogják a vizet, és még öt köbméterrel növelik a másodprecenkénti mennyiséget. Emiatt azonban a Sió-zsilip mentén, a Kapos torkolata után fokozottabb belvízvédelemre van szükség, ami a jelenlegi belvízi körülmények között nem éppen könnyű feladat.

Normál esetben a parti védművek előtti köveken görögnek, törnek meg a jégtömbök. Most azonban a magas szinten befagyó víz statikusan megterheli a védműveket. Ha elkezdődik az olvadás, akkor a parti védművek nem tudják betölteni a funkciójukat, így a parthoz közeli növényzetben és az épületekben is komoly kárt okozhatnak a jégtáblák. A Balatonnál az északi szél az uralkodó, emiatt a déli parton az alacsonyan fekvő települések vannak leginkább veszélyben.

A vízügyi szakemberek jégtöréssel oldanánk meg a problémát. Abban egyetértenek, hogy a parttól néhány száz méterre kell csökkenteni a déli partvonal terhelését. A jelenlegi tervek szerint a mély és a sekély víz találkozásánál 5-10 méteres szélességben folyamatosan törnék a jeget. Az még egyelőre nem tisztázott, hogy a törésvonal a parttól pontosan milyen messze lenne. Arról is gondoskodni kell, hogy a téli sportok szerelmeseire ne jelentsen veszélyt a jégtörés. Folyik az egyeztetés arról, hogy két kisebb jégtörőt szállítanak a Balatonhoz Gyuláról, és olyan vállalkozókkal is tárgyalnak, akiknek jégtörésre alkalmas hajójuk van.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hideg hétvége után a jövő hét elején enyhébb napok jönnek, azaz egy hét haladékot mindenképpen kaptak a szakemberek.