Vágólapra másolva!
Az országban 12 vízügyi igazgatóságból 11-ben készenlét van a belvíz miatt, jelenleg 280 ezer hektárt borít víz az országban, az eső miatt nem javul a helyzet.
Vágólapra másolva!

158 településen védekeznek a belvíz ellen. Folyamatosan szivattyúznak, naponta 28 millió köbméternyi, egy Velencei-tó nagyságnyi vizet szivattyúznak át. A védekezésben csaknem ezer ember vesz részt. Ha a lehulló eső és hó mennyisége nem változik, tavaszra az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntésre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

Nyúlgátat építenek, árkokat kotornak

A vízügy arra kéri az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy fokozottabban figyeljenek oda a csatornák tisztására. A Debreceni Vízügyi Igazgatóság Mezősas védelmére egész éjszaka nyúlgátat épített. A Pest megyei Kőröstetétlenen 10-15 házat teljesen körbevett a víz. Áradnak a kisebb patakok is, Borsodban a Tardona-patak áradása miatt lezárták a Tardona és Dédestapolcsány közötti utat.

Szabolcsban egyre több a víz

A folyamatos esőzések miatt Szabolcs-Szatmár-Beregben jelenleg 24 ezer hektárnyi területet borít belvíz, és már 133 kilométer hosszú töltésszakaszon védekeznek az árvíz ellen. Újfehértón elrendelték a harmadfokú belvízvédelmi készültséget. Az előrejelzések szerint további esőzések várhatók. Az elmúlt 24 órában átlagosan 23 milliméter csapadék esett Kárpátalján, ezért újabb árhullám indult el a Tiszán.