Orbán Szlovákiába utazik

Vágólapra másolva!
December 14-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tesz Szlovákiában - közölte Iveta Radicová szlovák kormányfő. Orbán a magyar EU-elnökséget előkészítő útja során utazik Pozsonyba. A kormányfő eddig nem tett hivatalos látogatást Szlovákiában, bár már kétszer találkozott Radicovával.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök december 14-én, kedden látogatást tesz Szlovákiában - közölte Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hétfőn este a TASR közszolgálati szlovák hírügynökséggel. "A magyar miniszterelnök Magyarország jövő év első felében esedékes EU-elnökségét előkészítő körútja során látogat Szlovákiába" - pontosította a közlést Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövet.

Orbán Viktor és Iveta Radicová július 20-án Budapesten a visegrádi négyek miniszterelnöki csúcstalálkozóján tárgyaltak első ízben. A találkozón Szlovákia átvette Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét. Radicová a találkozó után azt nyilatkozta, hogy javult a szlovák-magyar viszony, és a vitatott kérdéseket az újjáélesztett szlovák-magyar vegyes bizottságok fogják megvitatni. Orbán partnerét arról biztosította, hogy a feszültség és a konfliktusok nem szolgálják sem a magyar állampolgárok, sem a magyar politikusok érdekeit.

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - miniszterelnökei a tervek szerint legközelebb február 15-én találkoznak, amikor megalakulásának 20. évfordulóját fogja ünnepelni a csoportosulás. Radicová a TASR-nak azt mondta: a találkozón részt vesz majd Angela Merkel német, Werner Fayman osztrák és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök is.

Orbán és Radicová a szeptember közepén tartott brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón is találkoztak egymással.

Orbán Viktor eddig nem tett hivatalos látogatást Szlovákiában, pedig a szomszédos országokat és több kelet-európai államot már végiglátogatta. Első útja Varsóba vezetett, még jőúnius elején. Járt Ausztriában, Szlovéniában, Bulgáriában, Csehországban, Ukrajnában, kétszer járt Szerbiában és Romániában. Még Moldovába, Azerbajdzsánba is ellátogatott szeptember közepén.