Aránytalan volt Geréb Ágnes megbilincselése az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint pusztán a nagy sajtóérdeklődés vagy az elővezetett gyanúsítottal rokonszenvezők száma nem indokolja az elővezetett megbilincselését. Szabó Máté annak kapcsán foglalt állást a kényszerítő eszköz szabályozásáról, hogy Geréb Ágnest kéz- derék- és lábbilincsben vitték a büntetés-végrehajtási intézetből a bíróságra.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint sértette a jogállamiság, a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz való jogot, hogy Geréb Ágnest kéz-, derék- és lábbilincsben vezették a bíróságra. Szabó Máté közleményében azt írta, hogy a "gyenge fizikumú asszonnyal" szemben nem volt arányos a mozgáskorlátozó eszközök ilyen alkalmazása. Az országgyűlési biztos szerint bár a bilincs alkalmazása önmagában nem sérti az alkotmányos jogokat, használatának feltételeit és módját törvényben kellene szabályozni.

A büntetés-végrehajtási intézetek mérlegelhetik a bilincs használatát, ha például a fogvatartott támadásától, szökésétől tartanak, vagy attól, hogy kárt tesz magában. Ez a mérlegelési jog azonban az ombudsman szerint nem korlátlan, nem ment fel "a körültekintő, célszerű, arányos és részrehajlás nélküli eljárás" kötelezettsége alól. Szabó Máté szerint a bilincs használatának indokai között nem szerepelhet a nagy sajtóérdeklődés, az elővezetett emberrel rokonszenvezők száma, vagy a megfélemlítés szándéka.