Nőtt a légszennyezettség Kolontáron, sok a por a levegőben

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi határérték felett van Kolontáron a levegő porterheltsége. Az előrejelzések szerint a következő napokban javul a helyzet.
Vágólapra másolva!

A megengedettnél több a por a levegőben Kolontáron. Az erős szél a falu felé hordja a bontási területről a megszáradt vörösiszapot. A száraz, hideg és szeles időben már a locsolás sem segít a por ellen.

Az automata mérőrendszer adatai szerint 131,6 mikrogramm por volt a levegőben légköbméterenként, ez pedig meghaladja a riasztási küszöbértéket. Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm légköbméterenként. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség laborvezetője, Nagy Attila elmondta, hogy a mintavétel után 48 órával kapják meg a légszennyezettségi adatokat, így ez az adat is két nappal ezelőtti állapotot tükröz. A következő napokban várhatóan kevesebb por lesz a levegőben.

A porterhelés csak Kolontáron nőtt, Devecseren és Somlóvásárhelyen alacsony értékeket mértek. Az iszapömlés sújtotta területen összesen 12 helyen mérik folyamatosan a légszennyezettséget.