Vágólapra másolva!
Minden második ember gazdasági növekedést vár a következő egy évben - ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A pártszimpátiát tekintve az elmúlt hónapban nem változtak az erőviszonyok, az alkotmányozás kérdésében viszont változás történt, a megkérdezettek kevesebb mint fele szerint van szükség új alkotmányra.
Vágólapra másolva!

Pozitív változásban reménykedik a magyarok többsége a gazdasági növekedést illetően, annak ellenére, hogy még mindig sokan vannak, akik nem érzik a javulást a saját bőrükön. A Nézőpont Intézet legfrissebb, december közepi felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka érzi úgy, hogy a kormányváltás óta nem javult Magyarország helyzete, 24 százalék szerint viszont érezhető a pozitív változás. A gazdasági növekedésbe vetett bizalom azonban nem látszik kihunyni, míg az év elején minden második ember (50 százalék) hanyatlást várt az idei évre, addig most 53 százalék látja úgy, hogy a következő egy évben növekedni fog a gazdaság, és 31 százalék érzi, hogy inkább hanyatlani fog.

Változatlan a pártszimpátia

A pártok népszerűségi mutatói nem változtak érdemben a múlt hónaphoz képest, az összes megkérdezett körében a Fidesz 47 százalékon áll, míg az MSZP támogatottsága 17 százalékos, a Jobbik 6, az LMP 1 százalékon áll. A potenciális szavazók körében a Fidesz 57 százalékos, az MSZP 26 százalékos támogatottsággal bír, a Jobbik 10, az LMP 5 százalékot tudhat maga mögött.

Már nem ragaszkodnak az új alkotmányhoz

Csökkent az alkotmányozást támogatók aránya is. A felmérés szerint decemberben 47 százalék látta úgy, hogy szükség van új alkotmányra, júniusban még 67 százalékos volt az új alaptörvényt sürgetők aránya. Az ellenzők tábora nem változott jelentősen, 33 százalék szerint nincs szükség új alkotmányra, a kutatás szerint a bizonytalanok tábora nőtt a novemberi 12 százalékról 20 százalékra. Ugyanakkor 10-ből 8-an egyetértenek a koncepció azon részével, hogy az emberi életet már a fogantatástól kezdve védelem illesse meg.