Kötelező lehet a szondáztatás a közúti ellenőrzéskor

Vágólapra másolva!
A Népszabadság értesülése szerint a jövőben minden közúti ellenőrzéskor kötelező lenne megszondáztatni a sofőrt, ennek érdekében minden rendőrautót felszerelnének elektronikus alkoholszondával. A rendőrség tervei közt szerepel az is, hogy a gyorsforgalmi utakon 20 kilométerenként automata trafipaxokat telepítenek.
Vágólapra másolva!

A jövőben a rendőröknek minden közúti ellenőrzéskor meg kell majd szondáztatniuk a sofőröket - írja saját értesüléseire hivatkozva a Népszabadság hétfői száma. A lap szerint ez a rendelkezés a jövő év közepén lépne hatályba, amikorra a rendőrség kivonja a rendszerből a hagyományos, indikátorcsöves szondákat, helyette pedig minden járőrautót felszerelnek egy-egy elektronikus szondával.

Az intézkedés oka a lap szerint, hogy a hagyományos szondák alkalmazása költséges (hiszen azokat csak egyszer lehet használni), a mérések nem eléggé megbízhatóak, illetve továbbra is túlságosan magas az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó balesetek aránya. A Népszabadság szerint a rendőrség jövőre kiemelten figyelne az ittas kerékpárosokra, mert a tapasztalatok szerint az autósok után ők okozzák a legtöbb balesetet.

A rendőrség tervei közt szerepel az is, hogy - amennyiben az EU tagállamok elfogadják, hogy a jövőben kiadják egymásnak a szabálysértő autósok adatait - Magyarország valamennyi gyorsforgalmi útján 20 kilométerenként automata sebességmérőket helyeznek el. Jelenleg az M1-es autópályán telepített trafipaxok 80 százalékban külföldi autók gyorshajtását rögzítik, de a bírságokat nem lehet behajtani.