Népszabadság: A zöldhatóságnak kellett volna ellenőriznie az iszaptározót

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzése szerint az ajkai iszaptározók ellenőrzését építésügyi hatóságként a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek kellett volna elvégeznie - írja a Népszabadság. Az ellenőrzés ügyében a hatóság és a helyi jegyző között hatásköri jogvita merült fel.
Vágólapra másolva!

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget jelölte meg az ajkai iszaptározók építésügyi és építésfelügyeleti hatóságaként a Fővárosi Ítélőtábla - értesült a Népszabadság. A napokban meghozott jogerős végzés értelmében eldőlt az a jogvita, hogy a helyi jegyzőnek vagy a környezetvédelmi hatóságnak kellett volna ellenőrznie az átszakadt 10-es zagytározó támfalainak állapotát.

A bíróság végzése szerint a vörösiszap-tározó és a hozzá hasonló létesítmények "engedélyezése és működése korábban is és jelenleg is speciális szabályozást igényel, amely az általános építésügyi hatósági eljárásban nem kezelhető", azaz az ajkai timföldgyár esetében ez a zöldhatóság hatáskörébe tartozik.

Az iszapkatasztrófa után Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt mondta, hogy a tározók esetében nem a felügyelete alá tartozó hatóság, hanem a területileg illetékes települési jegyző látja el az építéshatósági jogkört. A gátszakadás után a regionális zöldhatóság és a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal több építéshatósági eljárás lefolytatására utasította a devecseri jegyzőt, aki azonban hatáskör hiányára hivatkozva ezeket nem hajtotta végre.