Kivenné a pártok kezéből a választók adatait a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Jobbik egyik képviselője kitörölné a választási törvényből azt a rendelkezést, amely szerint a pártok a választások előtt megvásárolhatják a névjegyzéket, vagyis a választók személyes adatait. A képviselő szerint adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy az állam eladja az emberek adatait, és ezt szerinte az állampolgárok is sérelmezik.
Vágólapra másolva!

Nem adná ki a pártoknak a jövőben a választói névjegyzéket Németh Zsolt, a Jobbik képviselője, aki pénteken nyújtott be ennek érdekében egy törvényjavaslatot. Németh egyszerűen törölné a választási eljárási törvényből azt a szakaszt, amely lehetőséget ad a pártoknak arra, hogy kikérjék a nyilvántartásból a választói névjegyzéket, vagy annak egy részét.

A jelenleg hatályos törvény szerint a választók személyes adatait - akár nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban is - a választások napja előtt 20 nappal kérhetik ki a pártok a nyilvántartásból. Másolatot kérhetnek a helyi jegyzőktől a helyi választói névjegyzékről is, legfeljebb szavazókörönkénti bontásban. Az adatokért a pártoknak fizetniük kell, azt másnak át nem adhatják, a szavazás napján pedig a törvény szerint meg kell semmisíteni a listákat.

Német Zsolt javaslata ezt a részt teljes egészében törölné a törvényből, az indoklás szerint azért, mert az eljárás több adatvédelmi aggályt is felvet. A képviselő szerint az állampolgárok is észlelik és sérelmezik, hogy adataikat az állam eladja. Bár 2014-ben már új rendszer szerint lesznek a választások, Németh szerint már most érdemes orvosolni ezt a problémát, hiszen bármikor elő fordulhat idegközi választás.