"Mindenki az asztal alá bújt" - beszéltek a pécsi lövöldözés tanúi

Vágólapra másolva!
Tanúkat hallgat meg ma a bíróság a pécsi lövöldöző perében. 27 tanút idéztek be, pszichiátert, diáktársakat, valamint a helyi lövészklub vezetőjét, aki azt mondta, a lövöldözés napján nem várták a lőtérre G. Ákost. A vádlott is kérdezett a tanúktól, és végig jegyzetelt a délelőtti tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Felidézték a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés mozzanatait a túlélő diákok. A bíróság az ügyben 27 tanút idézett be, de volt, aki azért nem tudott elmenni a tárgyalásra, mert az orvosai szerint nem alkalmas még a vallomástételre. A szerdai tárgyaláson a vádlott részben elismerte bűnösségét, de szóban nem tett vallomást. Több diák is azt mondta, nem lövöldözésre, hanem egy műszer meghibásodására gondoltak az első csattanások után. Az első tanú, egy diáklány arról beszélt, hogy ösztönösen mindenki a padok alá bújt, ő csak a vádlott G. Ákos cipőjét látta, azután sérült csoporttársán próbált segíteni.

Macinak becézték a vádlottat

Egy tanú azt is elárulta, hogy "Macinak" becézték a vádlottat maguk között, néhányan "Barnamacinak" hívták, mivel a fiú az előadásokról többször is kiment a mosdóba - számol be a tárgyalásról a bama.hu. G. Ákos épp az után kezdett lövöldözni az órán, hogy visszajött a mosdóból. Beszélt egy lány is, akire a vádlott ráfogta a fegyvert a teremben, ő azt mondta, hogy nem látott ingerültséget Ákos szemében, egy másik tanú szerint viszont kifejezetten dühös volt. Egyikük azt is elmondta, hogy Ákos a lövöldözésben meghalt csoporttársára már akkor lőtt, amikor a fiú a földön feküdt.

Egy másik tanú arról is beszélt, hogy egy latinórán a saját fülével hallotta, amint a vádlott azt mondta: "a golyó mindenkin fog" - erre már a vádlott is szót kért. G. Ákos azt kifogásolta, hogy a fiú korábbi vallomásában még azt állította, közvetlenül nem halotta ezt a mondatot. G. Ákos egyébként a tárgyalás alatt nyugodtan, tisztán, érthetően beszélt, és többször is jegyzetelt, miután megszabadították csuklóbilincsétől.

A vádlott azt érezte, figyelik

G. Ákos szerdán azt állította, hogy nem tervelte ki előre a lövöldözést, azért volt nála fegyver, mert az egyetemről a lövészklubba tartott, a lőegylet tanúként beidézett titkára viszont azt mondta, hogy arra a napra nem beszéltek meg lövészetet, aznap épp a fővárosban volt egy konferencián. Beidéztek tanúként egy pszichiátert is, aki azt mondta, hogy a vádlottnak rendszeresen kellett hangulatjavító gyógyszereket szednie. A vádlott a tárgyaláson ezzel kapcsolatban azt mondta, úgy érezte, hogy figyelik és üldözik, de erre a panaszra az orvos nem emlékezett.