Megkezdte Ausztria Ivo Sanader kiadatási eljárását

Vágólapra másolva!
Két héten belül várhatóan kiadja Ausztria Horvátországnak a korrupcióval gyanúsított volt horvát kormányfőt. A salzburgi bíróság már megkezdte a kiadatási eljárást.
Vágólapra másolva!

Megkezdte a salzburgi bíróság szombaton Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kiadatási eljárását. A korrupcióval gyanúsított 57 éves volt kormányfő várhatóan tizennégy napot tölt majd börtönben, mielőtt átadják Horvátországnak. Sanadert az Interpolon keresztül kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján pénteken vették őrizetbe Ausztriában. A salzburgi börtön igazgatója, Dietmar Kleber szerint Sanader testileg és lelkileg is jól van, jelenleg egy magántulajdon elleni vétséget elkövetett bűnözővel osztozik egy cellán.

Ivo Sanader 2004 és 2009 között volt kormányfő, és hivatali ideje alatt állítólag jogsértő eszközökkel próbált tömött kasszát létrehozni pártja, a Horvát Demokratikus Közösség számára. Tavaly júliusban lemondott miniszterelnöki tisztéről, és miután bírálta utódját, Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnököt, kizárták a kormánypártból is. A Jadranka Kosor vezette horvát kormány határozott harcot hirdetett a korrupció ellen, ami az egyik feltétele annak, hogy az ország az EU tagjává váljon. Jadranka Kosor jelenlegi horvát miniszterelnök szombaton foglalt először állást Sanader ügyében: Kosor hangsúlyozta, hogy az alkotmány biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, valamint az ártatlanság vélelmét. A horvát kormányfő egyébként hétfőn Bécsbe látogat.