Levélben győzködi Orbán a nyugdíjasokat a nyugdíjpénztári változásokról

nyugdíj, magánnyugdíjpénztár, kiskapu
Vágólapra másolva!
Egy héten belül levélben fordul a nyugdíjasokhoz Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a magán-nyugdíjpénztári változások helyességéről győzze meg őket. A levél egy hetek óta eltervezett kommunikációs kampány része lehet, amellyel a Fidesz helyre szeretné billenteni a nyugdíjintézkedések megítélését.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb a jövő héten levelet kapnak a nyugdíjasok Orbán Viktor miniszterelnöktől, amelyben a kormányfő a nyugdíjpénztárakról és a gáz árának változásáról tájékoztatja őket - közölte szombaton Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó szerint Orbán levelét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi majd ki.

A szóvivő közölte: Orbán azt írja majd a nyugdíjasoknak, hogy "a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat." A miniszterelnök azzal érvel majd, hogy az előző kormányok "a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét tudtuk nélkül magánbefektetők kezére játszották át." Orbán a nyugdíjpénztárakra vonatkozó új jogszabályokat "nyugdíjmentő intézkedésekként" fogja interpretálni, amelyekkel a kormány szerint hosszú távon is biztonságba kerülnek a nyugdíjak. (a nyugdíjpénztárakat érintő intézkedésekről és azok várható hatásairól itt olvashat).

A levélben szó lesz a gáz árának jövő évi változásáról is - tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt írja majd a nyugdíjasoknak, hogy a kis fogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára. Szijjártó hozzátette: erről a miniszterelnök személyes utasítására született döntés, hogy a rezsiszámlák kifizetése ne veszélyeztesse az idős emberek megélhetését.

A levél illeszkedik abba a kommunikációs stratégiába, amelyről korábban az [origo]-nak több név nélkül nyilatkozó fideszes képviselő is beszélt. A politikusok november végén azt mondták, hogy a párton belül sokan elégedetlenek azzal, ahogy a kormány a nyugdíjintézkedéseket kommunikálta. Ezért már ekkor eltervezték, hogy decemberben levélben fogják megszólítani a nyugdíjasokat: ekkor azonban még az volt a terv, hogy Orbán a mintegy hárommillió nyugdíjpénztári tagnak ír majd levelet, a nyugdíjasokat pedig a nyugdíjügyi megbízott, Selmeczi Gabriella keresi majd fel írásban (erről itt olvashat részletesen).

Szombaton erre reagálva Szijjártó megerősítette, hogy hamarosan levelet kapnak a kormánytól a magán-nyugdíjpénztári tagok is. Őket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején tájékoztatja arról, hogy "maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe." Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni - tette hozzá Szijjártó.