Lázár János: Sok tabut ledöntött, de hibázott is a kormánytöbbség

Lázár János és Orbán Viktor a parlamentben, nyugdíj, magánnyugdíjpénztárak
Vágólapra másolva!
Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a politikus a Délvilág napilapnak adott interjújában azt mondta, a kormány romhalmazt örökölt, és olyan lépéseket tett meg, amelyek nélkül nem lehetne az országot megváltoztatni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióvezetője szerint egy politikusnál erény, ha képes megváltoztatni az álláspontját az emberek tiltakozásának hatására. Lázár János a Delmagyar.hu weboldalán is olvasható interjújában elmondta, hogy a 98 százalékos különadó ügyében meghallották a szakszervezetek tiltakozását - és megfogalmazása szerint - a nagykutyákat vették célba, nem a nyugdíjba készülő pedagógusokat. Szintén ezt bizonyítja, hogy most politikai nyilatkozatban garantálja az országgyűlés az egyéni számlát mindazoknak, akik a magánnyugdíjpénztárból átlépnek az államiba - tette hozzá.

A frakcióvezető azt mondta: Nem állítja, hogy hibátlan volt az elmúlt hat hónap, beleértve a saját munkáját is. Lázár szerint tavasszal cselekvési kényszer volt, és ilyen helyzetben az ember kevéssé tud a stílusra és a körítésre ügyelni, mert lépni kell. Tanulságként azt szűrte le, hogy több időt és energiát kell arra fordítani, hogy az emberekkel megértessék a helyzetet. Összességében úgy gondolja, hogy nagyon sok tabut ledöntöttek, és sok olyan lépést megtettek, amelyek hiányában nem lehetne az országot megváltoztatni.

Lázár János az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását korábbi álláspontját megerősítve azzal indokolta, hogy egyébként a Fidesz nem tudná betartani az aránytalan végielégítések visszaszerzésére tett választási ígéretét. "Meggyőződésünk, hogy mindez erősíti, és nem gyengíti a demokráciát. Létezik olyan szituáció, amikor az alkotmányos kereteket a választói akarathoz kell igazítani" - mondta. Az oktatás tervezett átalakításáról szólva hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként szerzett tapasztalataira támaszkodik. "Abban az országban, ahol több millió hátrányos helyzetű ember él, az integráció, a felzárkóztatás, az esélyteremtés nagyon fontos. Az egyik hiátus az elmúlt hat hónapban éppen a felzárkózás lehetőségének megteremtése. Alulról nyitott középosztályra van szükség, és nehezebb legyen leszakadni, mint felzárkózni. A vásárhelyi oktatás 2006-os átalakítása éppen ezt tűzte ki célul" - mondta.