Kutyatolvajokra csaptak le Hajdú-Biharban

Vágólapra másolva!
Nagy értékű kutyák lopására specializálódott bandát számolt fel a rendőrség. Országszerte loptak el tenyésztőktől fajtatiszta kölyökkutyákat, amelyeket külföldön értékesítettek.
Vágólapra másolva!

Szervezett kutyatolvajbandát számolt fel az a nyomozócsoport, mely Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyei rendőrökből alakult a kutyalopások tetteseinek kézre kerítésére - közölte szerdán a Tiszafüredi Városi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Ferge Levente.

Az elmúlt hónapokban országszerte több értékes kutyát loptak el tenyésztőktől, elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Heves és Borsod megyében loptak el angol és francia bulldog fajtatiszta kölyökkutyákat. A legnagyobb kárt októberben egy tiszafüredi tenyésztőnek okozták, akitől két Champion győztes angol bulldog kölyköt vitték el. Az állatok értéke megközelítette a hatmillió forintot. Miután a tiszafüredi kapitányság büntetőeljárást indított az ügyben, a beszerzett információk alapján felmerült, hogy bűncselekmény-sorozatról van szó. A nyomozás során kiderült, hogy országszerte közel 20, hasonló módon elkövetett kutyalopásos eset történt.

A rendőrök látókörébe került egy mezőkövesdi család, amelynek tagjai internetes hirdetések alapján szemelték ki áldozataikat. Telefonon vették fel a kapcsolatot a tenyésztőkkel, kutyatulajdonosokkal, és nagy összeget ígérve megszerezték címüket, végül ellopták a fajtatiszta kutyakölyköket. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a kutyákat külföldön értékesítették.

A gyanúsítottakat december 21-én éjjel vették őrizetbe. Később kiderült, hogy elfogásuk napján hat francia és öt angol bulldog kölyköt loptak el Nádudvarról, amelyeket már átadtak Mezőkövesden megbízóiknak. Ezek a kutyák visszakerülhettek gazdájukhoz, a rendőrök ugyanis a kihallgatásokkal párhuzamosan házkutatást tartottak náluk, és megtalálták az ellopott négylábúakat. Ugyanitt további 110 kutyát is lefoglaltak.

A rendőrök szerint ezen kívül csivava fajtatiszta illetve keverék kutyákat is nagy számban loptak az ország különböző területein. A négy kabai és két mezőkövesdi lakos ellen többrendbeli lopás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Közülük két férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, míg társaik jelenleg szabadlábon védekezhetnek.