Lecseréli a drogstratégiát a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány számára vállalhatatlan az idén hatályba lépett nemzeti drogstratégia, ezért 2011-ben újat alkotnak meg, és menesztik a nemzeti drogkoordinátort. Ezt a Kábítószerügyi Kooordinációs Bizottság ülésén jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának főosztályvezetője, mire a testület civil tagjai kivonultak a teremből.
Vágólapra másolva!

Vállalhatatlannak tartja, ezért nem követi a 2009-ben elfogadott, 2010-2018-ra vonatkozó nemzeti drogstratégiát a kormány, ezért 2011 második felére egy újat alakít ki - ez a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtöki ülésén hangzott el. Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának ifjúsági főosztályvezetője azt is bejelentette, hogy létszámgazdálkodási okok miatt felmentették állásából a nemzeti drogkoordinátort, Portörő Pétert, és három másik munkatársát.

Az ülésen elhangzottakról azok a civil KKB-tagok adtak ki közleményt, akik a bejelentés hallatán kivonultak a teremből. Szerintük a kormány - bár a KKB a kormány drogügyi tanácsadó szerve - "a bizottság és a szakmai szervezetek kizárásával" hozta meg a nagy horderejű döntéseket, és azokat "ultimátumszerűen" közölte.

A civilek szerint a KKB legutóbbi ülésén a kormány képviselője még úgy nyilatkozott, hogy a drogstratégiát követni fogják, a drogkoordinátort pedig megtartják a posztján. A Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai oldala szerint a november eleji KKB-ülésen valóban elhangzott a kormány részéről, hogy marad a jelenlegi drogdtratégia, amelyhez decemberben készül új akcióterv, és marad a helyén a nemzeti drogkoordinátor is. Az ülésen az is kiderült, hogy a kábítószerügyre szánt pénzösszeg jövőre 25 százalékkal csökken, a honlap szerint a költségvetés ezzel a 2003. évinek a hetedére zsugorodik.

A csütörtöki KKB-ülésről kivonuló civilek szerint "elfogadhatatlan, hogy a kormány ideológiai okokból szakít a nemzeti drogstratégiával, amelyet gondosan előkészített szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat eredményeként hagyott jóvá a parlament". Szerintük a változtatások mögött nem állnak szakmai érvek, viszont - részben a drogköltségvetés csökkentése miatt - veszélybe kerülhet az ellátórendszer.

A jelenlegi Nemzeti Drogstratégiáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen, itt olvashatja el a Komment.hu véleményét, itt pedig megtalálja címkeoldalunkat.