Ítéletet hirdetnek csütörtökön a móri bankrablás ügyében

Vágólapra másolva!
A móri mészárlás egyetlen életben maradt vádlottja ügyében várhatóan csütörtökön hirdet ítéletet másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla büntetőtanácsa. Az ügyész tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést, Weiszdorn Róbert védője határozott idejű szabadságvesztést indítványozott.
Vágólapra másolva!

Jogerős ítéletet hozhat csütörtökön a móri bankrablás ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. Az első számú gyanúsított, Nagy László halála miatt egyedül Weiszdorn Róbertet vonhatják felelősségre a 8 évvel ezelőtti, 8 halálos áldozatot követelő bankrablásért.

Első fokon a Fejér Megyei Bíróság 2008-ban hirdetett ítéletet, akkor Weiszdorn Róbertet társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésért és lőfegyverrel való visszaélésért ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre. A bíróság 30 évben határozta meg a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi időpontját.

A vád szerint 2002. május 9-én a bank biztonsági őrére először Weiszdorn Róbert lőtt rá, ezután társa, Nagy László körbejárta az épületet, és minden alkalmazottat és ügyfelet megölt az épületben, a rablótámadásban 8 ember halt meg. Weiszdorn Róbert a korábbi tárgyalásokon azzal védekezett, hogy a rablás megtervezésekor szó sem volt arról, hogy lövöldözni fognak, ő csak egy lövést adott le, a biztonsági őr kezét találta el, majd a bankfiók ajtajánál őrködött, míg a társa körbejárt, és gyilkolt az épületben.

A védő szerint az igazi bűnös már halott

Az ügyész tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott. A vádhatóság képviselője perbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy foglaljon állást "a magyar kriminalisztika történetében példa nélküli bűntényben". Az ügyész azt kérte, hogy ha a bíróság a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását nem is találja indokoltnak, akkor a feltételes szabadlábra bocsáthatóság első fokon megszabott 30 éves időtartamát emelje fel.

A védő határozott idejű szabadságvesztést indítványozott. Lichy József ügyvéd a korábbi tárgyaláson azt mondta: "világos, hogy a móri ügy nyolc áldozata miatt valakinek a lehető legszigorúbb büntetésben kell részesülnie, de annak Nagy Lászlónak kell, pontosabban kellett volna lennie". Nagy László 2007 nyarán az előzetes letartóztatás alatt, a szigorú őrizet ellenére öngyilkos lett a zárkájában.

Már volt korábban jogerős ítélet

A móri mészárlás ügyében 2005-ben már született jogerős ítélet. Kaiser Edét találták bűnösnek, másfél évvel később azonban kiderült, mégsem Kaiser és a megismételt elsőfokú eljárásban tettestársaként megvádolt Hajdú László követte el a bankrablást.

Kaiser ügyében perújítás során hatályon kívül helyezték a móri ügyben hozott ítéletet, viszont más bűncselekmények - többek között egy fővárosi pénzváltó és egy csepeli posta kirablása - miatt tavaly első fokon 18 év fegyházra ítélték, a másodfokú ítélet januárban várható. Hajdú Lászlót is bűnösnek találták más bűncselekményekért, ő első fokon 17 év fegyházat kapott, ügyében szintén jövő januárban várható másodfokú ítélet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!