"A cél, hogy megfogjuk a fiatalokat" - interjú Medveczky Balázs MTV-igazgatóval

medveczky balázs mtv vezérigazgató
Vágólapra másolva!
Újragyártaná a klasszikusokat, interneten és mobilon is megcélozná a fiatalokat, összeköltözne a rádióval, a Duna tévével és az MTI-vel. Nagy tervei vannak Medveczky Balázsnak, az MTV posztján megerősített vezérigazgatójának. Medveczky szerint rémeket lát, aki a közszolgálati tévé híműsorainak pártatlanságáért aggódik, és nem tartja elérhetetlennek a kereskedelmi tévék híradóinak nézettségét sem. Interjú a tévéigazgatóval.
Vágólapra másolva!

- Mi az öt kedvenc tévéműsora? Akár olyan, amit gyerekkorában szeretett meg.

- Mindig a tévéjátékokat, fikciókat, sorozatokat vagy a nívósabb szórakoztató műsorokat szerettem, és éveken keresztül ilyeneket is csináltam: sok színésszel, sok táncossal, nagy díszletekkel. Szirtes Tamással csináltunk egy Black and White showt, ami egészen jó műsor volt, aztán szerettem azt a Luca napi boszorkányshowt, amit Márton István rendezésében csináltunk, vagy a Nosztalgiabár című sorozatot. Fikcióban pedig például Szabó Magda Régimódi történetét, amit Bereményi Géza rendezett.

- Tévénézőként mit szeret nézni?

- Filmmániás vagyok, szeretem a jól megcsinált filmeket, én is foglalkozom forgatókönyvírással. Szeretem a színházi közvetítéseket is, régen, amikor még volt rá pénz, ebből is voltak jók, Molnár Ferenc-darabok, vagy a Hotel Mentol - olyanok, amelyekkel sok nézőt el lehet érni. Ezeket szeretem ma is nézni, sokszor előveszem, és megnézem DVD-n a régieket.

- Mit tart most a Magyar Televízió legjobb műsorának?

- Mivel tavaly elvettek tőlünk 9,5 milliárd forintot, nagyon lecsökkent a műsorgyártásunk, főleg a hír- és hírháttér műsorok maradtak. Ezek közül a Szempontot szoktam nézni vasárnap esténként, hétköznap, ha hazaérek időben, a Híradót vagy az Estét. És még mindig nagyon jó filmjeink vannak, azokból még maradt a spájzban.

- Az új médiarendszerben a tervek szerint több pénz jut majd a közmédiának, mint eddig. Mihez kezd a lehetőséggel?

- Úgy tűnik, komoly lehetőség lesz arra, hogy újra készülhessenek tévéjátékok, dokumentumfilmek, természetfilmek, jó minőségű gyerekműsorok, színházi közvetítések, jó szórakoztató programok, műveltségi vetélkedők, egyebek. Ez nyilván nem megy egyik napról a másikra, megfeszített munkával talán jövő szeptemberben indulhat el egy új struktúra. Terveink szerint a M1 nagy, általános közszolgálati csatorna lenne, az M2 pedig gyerek- és ifjúsági csatorna lehet, ha a közszolgálati kódex készítői elfogadják a tervünket.

- Az archívumban található, jól ismert, klasszikus magyar rajzfilmekkel?

- Ezeket is vetítenénk, de az a cél, hogy új gyerekműsorok - köztük rajzfilmek is - készüljenek. Évek ót nincs animációgyártás Magyarországon, nem készülnek olyan gyerekfikciók, amelyek érdekelhetnék a fiatalokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- A jól ismert indok szerint azért, mert sokkal jobban megéri vásárolni, mint gyártani rajzfilmeket vagy ifjúsági filmeket.

- Igen, de azok külföldi filmek. Magyarországon azért nem készülnek rajzfilmek, mert drága műfaj, nem finanszírozza senki, pedig kellene készüljenek magyar népmesék, vagy olyan mesék, mint amiket annak idején Romhányiék csináltak, a Mézga Gézától kezdve a többiig. És ki finanszírozza, ha nem a közszolgálat? Meg kell rendelni, és ha jó, utána el lehet adni külföldre is. A fiataloknál nagyon rosszul áll az MTV, az lenne a cél, hogy megfogjuk őket, ehhez pedig olyan műsorok kellenek, amik érdeklik őket. A rajzfilmeken kívül olyan műsorokat is szeretnénk készíteni nekik, amelyek egyszerre használják a tévét, a mobilt és az internetet.

- Milyen műsorokat hiányol az M1 programjából?

- Nagy szükség lenne napi fikciós műsorra, heti fikcióra, színházi közvetítésekre, és mindarra, amit korábban felsoroltam.

- A napi fikciót az MTV gyártja majd?

- Igen, méghozzá olyat szeretnénk, ami összevonja az internetet, a mobilt és a tévés adást. Nem szeretnék sokat elárulni róla, mert még nem teljesen kidolgozott, és szerzői jogok is védik a formátumot, de úgy kell elképzelni, hogy reggel, az interneten indul a történet, napközben mobilra érkeznek képek, szövegek arról, hogy mi fog történni este, és mindez este is bele van építve a történetbe. De hadd legyen ez még titok.

- Mikor kerülhet műsorra az első rész?

- Nagyon komoly előkészítés kell egy ilyen napi szappanoperához. A kereskedelmi tévéken futó napi sorozatok elindítását is jó egyéves munka előzte meg. Megfeszített tempóval ez is elindulhat jövő szeptemberben, de inkább 2012 januárjában mutathatjuk be.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Milyen heti sorozatokra, tévéjátékokra számíthatnak a nézők?

- Utoljára a Tűzvonalban futott a Magyar Televízión, hasonló műsorokat szeretnénk, és rengeteg tévéjátékot. Az elmúlt évtizedekben írógenerációk nem kaptak lehetőséget arra, hogy tévéjátékot írjanak, velük is szeretnénk dolgozni, mint például az egykori Krétakörös Tasnádi Istvánnal. Aztán ahogy például a BBC húsz-huszonöt évente újraforgatja a klasszikusokat, mert azt mondják, hogy ami 25 évvel ezelőtt készült, az nagyon jó, csak a mai generáció már nem kíváncsi arra a képi megközelítésre, úgy a magyar klasszikusokat, Mikszáthokat, Jókaikat is újra lehetne forgatni.

- Az új médiarendszerről annyi már korábban kiderült, hogy az MTI fogja gyártani az összes hírműsort. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ugyanaz a Híradó megy majd az MTV-ben és a Duna Tv-n is?

- Ma, ha van egy sajtótájékoztató, arra négy közszolgálati stáb indul el négy autóval, négy mikrofonnal, két kamerával és rengeteg stábtaggal. Ez egy pazarló rendszer, ezt meg lehet csinálni egy autóval, egy kamerával, egy stábbal is. Az MTI felveszi a sajtótájékoztatót, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz a híradó megy majd minden csatornán. Az MTI beszerzi a piacon a krumplit meg a húst, és mindenki főz belőle, amit szeretne. A hírszerkesztőségeket összevonják - reményeink szerint itt, ebben az épületben - közös lesz a munka, de minden csatorna maga rendeli meg a híradót, és a hírfőszerkesztők veszik át a közös szerkesztőségtől.

- A műsorvezetők maradnak?

- Ma azt gondolom, hogy igen, de erről nyilván még egyeztetni kell. Szerintem a mi műsorvezetőink abszolút alkalmasak arra, hogy ők vigyék tovább a műsorokat.

- Az elmúlt egy évben jelentősen átalakultak az MTV egyéb hírműsorai, az Este, a reggeli műsor vagy éppen a Szempont. Ki fogja gyártani ezeket a műsorokat, az MTV vagy az MTI?

- Ezek a műsorok maradnak nálunk. Olyan sok minden azért nem változott: a reggeli műsorsávban a külsős Nap-kelte helyett belső gyártású műsor fut, ami megőrizte piaci pozícióját, nincs értelme változtatni. A Szempont átkerült vasárnapra, A szólás szabadsága helyére, az Este pedig nem változott. Azon gondolkodom, talán érdemes lenne BBC-mintára este egy hírórában összevonni a hírműsorokat, hogy aztán jöhessenek a filmek vagy egyéb szórakoztató műsorok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Az Este is változott, cserélődtek a műsorvezetők és a szerkesztők, és ezzel megváltozott az egész műsor karaktere.

- Jött egy új hírigazgató, szerintem elvárható, hogy ilyen döntéseket meghozhasson, de nem volt jelentős a csere. Nekem, a vállalatvezetőnek az volt az első rangú szempontom, hogy kevesebben és kisebb bérért jöjjenek, mint amennyien elmentek. A hírigazgató pedig betartotta ezt a szempontot a változtatásoknál. Az, hogy a baloldali lapok jobboldai kormány alatt azt írják egy műsorról, hogy a jobboldal szócsöve, egy dolog. Ennek vannak objektív mérői, egy közszolgálati műsornak mindenképpen kiegyensúlyozottnak kell lennie, mert ha nem, akkor megbüntetik. Az MTV az elmúlt két-három évben szinte semmilyen büntetést nem kapott. Amikor baloldali kormány volt, és az volt a vád, hogy jobbra tolódik az MTV, az ORTT-ben ott ültek a baloldal delegáltjai is, de akkor sem büntettek meg minket.

- És most is kiegyensúlyozottnak tartja az MTV hírműsorait?

- Most is monitorozzák a műsorokat, és most sincs semmilyen elmarasztaló határozat.

- Nem említette a tervezett műsorok között a sportot.

- Pedig fontos cél, hogy vissza tudjunk szerezni prémium sporteseményeket. Nem lesz könnyű dolgunk, mert a Bajnokok Ligájának például 2012-ig fel van osztva a joga, de ha anyagi lehetőségünk lesz rá, szeretnénk ezeket visszaszerezni. Ha kinyílik a lehetőség, szeretnénk harcba szállni a Forma-1 jogaiért, vagy a kézilabda Bajnokok Ligájáért is. A visszatérő nagy világeseményeket, például a foci-vb-t és az Eb-t vagy az olimpiát pedig továbbra is szeretnénk itt tartani. Ha sikerülne visszahozni ezeket a nagy eseményeket, talán visszacsábíthatnánk azokat a népszerű műsorvezetőket is, akik pont azért hagytak el minket, mert nem tudtunk elég jó lehetőséget biztosítani nekik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Presztízs, hogy az MTV-n menjenek a fontos világesemények, vagy az is számít, hogy nézettséget hoznak?

- Presztizs is, nézettség is, és akkor valószínűleg a néző érdeke is, mert sokan kíváncsiak rá. De egy közszolgálati csatornán nem a nézettség az elsődleges szempont. Az egyes csatornának a jelenleginél nézettebbnek kellene lennie, de mindig marad benne egy csomó olyan műsor, pl. a kisebbségi, vallási műsorok, amiket meg kell csinálni, de soha nem lesznek nézettek. De a híradó nézettségét, ha jól fel van vezetve a műsor például egy napi sorozattal, fel lehet hozni a kereskedelmi híradók szintjére. Ha a Duna Tv megcsinálja a tervezett jó kulturális csatornát, operákkal, balettekkel, attól nem várható el, hogy nézett legyen, de ki csinálja meg, ha nem a közszolgálat?

- Az MTV új, Bojtár utcai épületét az építés és a bérleti szerződés miatt is sokat támadták. Eldőlt már, hogy mi lesz az épület sorsa?

- Az én terveim és vágyaim szerint ebben az épületben lehetne integrálni a négy közszolgálati médiát, mert ez az épület erre készült és alkalmas is rá. Ha ideköltözik mindenki, akkor biztosan kell fejleszteni például az archívumot, de ha felszabadul a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete, a Duna Tv székháza és az MTI Naphegy téri épülete, akkor ezeknek az ára visszakerül a költségvetésbe, és a töredékükből meg lehet itt csinálni a fejlesztést. Ráadásul úgy van ez, mint amikor egy pár összeköltözik: lehet, hogy egy kád vízzel több fogy a háztartásban, de megoszlanak a költségek.