Hirdetésben keresnek pörgős pitbullt, az állatvédők tiltakoznak

Vágólapra másolva!
Az interneten keres "pörgős" pitbullt egy Heves megyei férfi, aki kutyaviadalról készült képekkel illusztrálta hirdetését. Az állatvédők szerint a hirdetés alapján egyértelmű, hogy törvénytelen célra akarja használni az állatot, de szerintük hiába tesznek bejelentést az ilyen esetekben. A hirdetés feladója az [origo]-nak azt állította, hogy munkakutyának keres pitbullt.
Vágólapra másolva!

Interneten keresnek "igazi pörgős" pitbullt, és az ehhez hasonló hirdetések ellen semmit nem lehet tenni - közölte csütörtökön Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa. Az állatvédő szervezet egy olyan hirdetésre hívta fel a figyelmet, amelyben egy Heves megyei hirdető "jó vérű", felnőtt kutyát keres, ami "ne torpanjon meg", de "embert ne bántson". Cserébe pitbull kölyköt vagy "robusztus szülőktől származó" amerikai buldog kölyköt kínál, de kiköti, hogy kennelek ne jelentkezzenek, mert "nem kell, hogy minőségi kutya legyen".

Szilágyi István szerint a hirdetéshez csatolt fotók "magukért beszélnek", arra utalnak, hogy a kutya "nem éppen hétköznapi célra kell". A láthatóan amatőr képeken két pitbull látható, amint harcolnak, az egyik felvételen a kutya a másik torkát támadja.

"Ahogyan több alkalommal, most is megtesszük a szükséges lépéseket a hirdetővel, illetve az internetes oldallal szemben, de semmiféle szankcióra nem számítunk" - közölte az állatvédő szervezet munkatársa, aki szerint hiába tettek bejelentést már korábban is hasonló internetes tartalmak miatt, soha nem történt semmi. "Soha nem a kutya a hibás, hanem a mindenkori társadalomban uralkodó szemlélet, közöny, élettelen jogszabályok - tette hozzá.

Az [origo] a hirdetésben megadott e-mail címen megkereste a hirdetőt, aki rövid válaszlevelében tagadta, hogy "állatkínzó viador" lenne. Azt állította, hogy azért keres "fajtiszta igazi amerikai pitbullt", mert a kutyával biztonsági őr munkáját szeretné folytatni, de a jelenlegi kutyái vagy túlkorosak, vagy fiatalok. Mint írta, "erre a feladatra tapasztalatai szerint a pitbull a legjobb munkakutya". Hozzátette, a hirdetésére legalább harminc levelet kapott, ezekben "lehordták", pedig mint megismételte, ő nem állatkínzó.