Hamarabb kerülhet jelzálog közösköltség-tartozás miatt a lakásra

Vágólapra másolva!
Közgyűlési határozattal az eddig hat hónap helyett már három hónapnyi közösköltség-tartozás esetén lehetne jelzálogot bejegyezni társasházi lakásra egy új törvényjavaslat értelmében.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a társasházakról szóló törvényt a kormány. Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta, hogy a lehetséges új szabályozás értelmében az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közösköltség-tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, ha a ház közgyűlése úgy határoz. A változtatás célja, hogy a társasházi tulajdonosoknak és a közös képviselőknek lehetőséget adjon a nem fizető tulajdonostársakkal szembeni hatékonyabb fellépésre.

A törvényjavaslat második fele arra tesz javaslatot, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatához ne legyen szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata. A társasház közgyűlése azonban a jövőben is hozhat tiltó határozatot akkor, ha ez nyilvánvalóan sérti a lakhatás nyugalmát, ilyen tiltott körbe tartozik a szerencsejáték, a szexuális és erotikus szolgáltatás, illetve az ilyen segédeszközök árusítása.