Nem beszél az NFÜ a legkínosabb magyar uniós pályázatról

nfü nemzeti fejlesztési ügynökség
Vágólapra másolva!
Egyetlen esetben fordult elő tavaly, hogy a korábban kifizetett uniós támogatást különböző szabálytalanságok miatt visszakövetelték. A pénzt egy olyan cégnek kellett visszafizetnie, amely többek között okirat-hamisítást követett el, az ügyben büntetőeljárás is indult. Az uniós pénzek felhasználását koordináló kormányzati szerv az ügyről semmilyen részletet nem hajlandó elárulni.
Vágólapra másolva!

Visszakövetelték az uniós támogatást egy olyan magyar cégtől, amelyről kiderült, hogy szabálytalanságokat követett el - derül ki az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) abból a novemberben nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely az uniós pénzek tavalyi, hazai felhasználását vizsgálta.

A konkrét esetről mindössze annyit ír a jelentés, hogy a támogatást felhasználó cégnél időközben tulajdonosváltás történt, és okirat hamisítást is elkövettek, de az nem derül ki a szövegből, hogy ezt mi bizonyítja és az sem egyértelmű, hogy az ÁSZ által említett szabálytalanság az EU-s projektben, vagy attól függetlenül történt-e. Az ügyben a magyar állami szervek vizsgálatot kezdeményeztek, és az Európai Számvevőszékkel együtt megállapították a szabálytalanságokat, a korábban kifizetett támogatást pedig visszakövetelték a cégtől.

Az ÁSZ jelentéséből nem derül ki, hogy melyik cégről van szó, mennyi pénzt kapott korábban, illetve, hogy milyen jellegű pályázatról volt szó. Az ÁSZ az [origo]-val mindössze annyit közölt, hogy külön ellenőrzést nem végeztek, hanem meglévő jelentésekre, beszámolókra támaszkodtak. Ráadásul az ÁSZ szerint az egyes projektekkel kapcsolatos konkrét megállapítások nem nyilvánosak.

A számvevőszék az uniós pénzek felhasználását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) irányított bennünket. Az NFÜ a törvényben meghatározott válaszadási határidő lejárta után reagált megkeresésünkre, de egyik kérdésünkre sem volt hajlandó válaszolni. Mindössze annyit közöltek: "a büntetőeljárással kapcsolatban nem adhatunk ki olyan adatot, amelyből nyilvánvaló következtetést lehetne levonni arra vonatkozóan, hogy ki az érintett személy, aki ellen a büntetőeljárás folyik".

Az ügyben Jóri András adatvédelmi biztoshoz fordultunk.