Gyanúsítottként hallgatták ki Keller Lászlót

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés gyanújával hallgatták ki az ügyészségen Keller László volt szocialista közpénzügyi államtitkárt. Keller László tagadta a bűncselekményt, és nem tett vallomást. Az ügyészség egy 2004 végéig visszanyúló ügyben nyomoz, amikor az államtitkár a gyanú szerint pozíciójával visszaélve vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat ügyében.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Keller Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az ügyészség ugyan nem nevezte meg Kellert, de azt közölték, hogy egy korábbi közpénzügyi államtitkárról van szó, márpedig ezt a posztot Keller töltötte be, és a vádhatóság által leírt ügynek is ő volt a főszereplője.

Az ügyészség szerint a gyanúsított tagadta a bűncselekményt, és nem tett vallomást. Az [origo] megpróbálta elérni Keller Lászlót, de a politikus nem fogadta a hívást.

Az ügyészség szóvivője azt mondta, hivatali visszaélés miatt nyomoznak egy 2004 végéig visszanyúló ügyben, amikor az akkori államtitkár vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat miatt. Akkor a nyomozást beszüntették, mert Keller mentelmi jogának felfüggesztését nem szavazta meg a parlament.

A főügyészség megállapította, hogy Keller László hivatali helyzetével visszaélve jogosulatlan adatgyűjtést folytatott, és az információkat politikai célokra használta fel. A volt közpénzügyi államtitkár vadásztatásról kért adatokat a hatóságoktól és gazdálkodó szervezetektől. Már az adatkéréskor több szervezet jelezte aggályait, az ÁPV Rt. és a Honvédelmi Minisztérium nem is adta ki az adatokat.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos vizsgálatot indított, hogy kiderítse, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról, hogy bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelje.

Az ombudsman elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését. Keller László a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulásától 2004 októberéig volt a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi politikai államtitkára.