Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsglatot rendelt el a budapesti főkapitány, amiért a Gyorskocsi utcai fogdában a beszélő előtt és után meztelenre vetkőztetve motozták meg Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt. A foglalkozása gyakorlásától eltiltott Gerébet egy általa vezetett otthonszülés miatt vették őrizetbe. A fogdán két parlamenti képviselő is meglátogatta, az egyik ilyen találkozó előtt és után bántak megalázóan vele.
Vágólapra másolva!

Tóth Tamás budapesti rendőr-főkapitány helyt adott az előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász panaszának, és fegyelmi eljárást indított, hogy kiderüljön, kik felelősek a fogvatartása során őt ért megalázó bánásmódért - közölte az orvost képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

Geréb Ágnest október 5-én vették őrizetbe, mivel az általa vezetett Születésházban szülés közben majdnem meghalt egy csecsemő. Az otthon szülések közben történt balesetek miatt korábban már többször indult eljárás Geréb ellen, egy korábbi ügyben, 2007-ben a bíróság három évre eltiltották hivatása gyakorlásától. Gerébet előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, amelyet azóta meg is hosszabbítottak január elejéig. Az előzetes letartóztatás miatt a TASZ az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Őrizetbe vétele után Geréb Ágnest két napon keresztül a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi utcai központi fogdáján tartották fogva. Ez alatt az ügyvédjén kívül csak két parlamenti képviselő, az LMP-s Ertsey Katalin és a fideszes Ékes Ilona látogathatta meg. Ertsey utolsó látogatása előtt, és azt követően Geréb Ágnest az őrök meztelenre vetkőztették. Ezt Ertsey korábbane egy parlamenti interpellációban is szóvá tette.

Bár az őrizetesek átvizsgálására a jogszabályok lehetőséget adnak, azt csak indokolt esetben szabad elvégezni. A TASZ szerint abszurd feltételezés, hogy a beszélők során Geréb bármilyen tiltott tárgyat kapott volna a parlamenti képviselőtől. A TASZ ügyvédje panasszal élt a megalázó eljárás ellen, a főkapitány pedig megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás szakszerűtlen volt, annak jogalapja is hiányzott, ezért fegyelmi eljárást indított az ügy további kivizsgálása érdekében.