Fegyelmi indul az otthonban halálosan megsérült kisfiú ügyében

Vágólapra másolva!
A festés után nem rögzítették megfelelően a bútorokat a Cseppkő utcai gyermekotthonban, ahol a rázuhanó könyvespolc miatt meghalt egy hároméves kisfiú - derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott belső vizsgálatból. Mivel a munkatársak közül senki nem jelezte, hogy veszélyesek lehetnek a bútorok, az otthon igazgatója fegyelmi vizsgálatot indít. A kisfiú mellett még hat gyerekre figyelt a nevelő a baleset idején, végül egy gyerek szólt neki, hogy a polc alá szorult a társa.
Vágólapra másolva!

Nem rögzítették a falhoz a szekrényeket, polcokat a nyáron lezajlott felújítási-festési munkák után abban a gyermekotthonban, ahol november végén egy rázuhanó bútor miatt meghalt egy kisfiú - ezt állapította meg a belső vizsgálat, amelynek eredményéről hétfő délután számolt be Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal gyermek-és ifjúságvédelmi ügyosztályának alosztályvezetője. Az otthonban dolgozó munkatársak sem jelezték a munkavédelmi bejáráson vagy akár attól függetlenül, hogy valamelyik bútordarab mozogna, vagy balesetveszélyes lenne, ezért a Cseppkő Gyermekotthon igazgatója a mulasztások miatt fegyelmi eljárást rendel el a gyermekotthon több munkatársa ellen (a közleményből nem derül ki, hogy hány munkatárs ellen indult fegyelmi, és ők milyen beosztásban dolgoznak az otthonban).

A baleset miatt a fenntartó fővárosi önkormányzat "azonnali hatállyal elrendelte valamennyi gyermekvédelmi intézményben a rendkívüli balesetvédelmi felülvizsgálatot, különös tekintettel a bútorzat biztonságos rögzítésére". A felülvizsgálat lezajlott, és elvégezték az intézményekben a szükséges megerősítéseket - közölte Csókay.

Egy társa találta meg a sérült kisfiút

A vizsgálat megállapította, hogy a baleset idején a gyermekotthoni csoportban összesen hét gyerekre vigyázott "az oda helyettesítőként beosztott nevelő". A nevelő - "aki több mint 25 éve az intézmény dolgozója és a munkaköréhez előírt felsőfokú képesítéssel rendelkezik" - a baleset idején a csoporthoz tartozó másik gyermekkel foglalkozott a nevelői szobában, a többi gyerek pedig a nappaliban és a lakószobákban játszottak, tévét néztek.

A belső vizsgálat alapján a kisfiú "feltehetően valamilyen játékáért" ment át abba a szobájába, ahol két testvérével lakott, itt zuhant rá a könyvespolc, amikor megpróbált felmászni rá. Egy másik gyerek szólt a nevelőnek, hogy mi történt, a kisfiút kiszabadították a bútor alól, és a mentők kiérkezéséig megpróbálták mesterségesen lélegeztetni.

A mentők még újra tudták ugyan éleszteni, de már súlyos oxigénhiányos állapotban vitték kórházba.

A gyám megfelelően járt el

A kisfiút azért helyezték el az otthonban, mert a család elvesztette lakását. A vizsgálat megállapította, hogy a gyermek gyámja szakszerűen járt el, a szülők egyetértése nélkül nem adott hozzájáruló nyilatkozatot a gyermek kezelésének leállításához, erről a kórház orvosai döntöttek az egészségügyi jogszabályoknak megfelelően. Korábban a Blikk azt írta, hogy a gyámhivatal a szülők megkérdezése nélkül engedélyezte, hogy lekapcsolják a lélegeztetőgépről a kisfiút. Végül a gyereket az orvosok agyhalottnak minősítették, így leállították az életfenntartó kezelését.

Csókay korábban azt mondta, hogy megvárják, hogy az otthon belső vizsgálatából kiderül-e, pontosan mi történt a gyerekkel. Hétfő délelőtt az [origo]-nak azt mondta: a belső vizsgálatból választ kaptak a felmerült kérdéseikre, így várhatóan nem indítanak további vizsgálatot az intézmény fenntartójaként. Hozzátette, az ügyben rendőrségi eljárás is folyik gondatlan veszélyeztetés miatt, amely még részletesebben felderítheti a történteket, mint a belső vizsgálat.