Vasárnaptól új menetrendre vált a MÁV és a Volán

Vágólapra másolva!
Vasárnap lép életbe a jövő évi vasúti és autóbusz-közlekedési menetrend. A MÁV-nál újabb hat vonalon indul újra a személyszállítás, a Volánnál a járatszámok lényegében nem változnak, de a közlekedés jobban igazodik az utazási igényekhez.
Vágólapra másolva!

December 12-én üzemkezdettől él a jövő évi menetrend a MÁV-nál és a Volánnál. Az új vasúti menetrendben bővül a belföldi és nemzetközi kínálat, a buszoknál nő az ütemesen közlekedő helyközi járatok köre.

Hat mellékvonalon újra járnak a vonatok

A vasúti menetrendben nagyobb lesz a változás, a nyáron újranyitott öt mellékvonal mellett további hat vonalon indul újra a személyforgalom. A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint az Esztergom-Almásfüzitő, Sárbogárd-Székesfehérvár, Sásd-Komló, Szerencs-Abaújszántó-Hidasnémeti, Nyíregyháza-Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta, Mátészalka-Csenger vonalak kerültek be a menetrendbe.

Jelentős változás lesz az Alföldön, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az intercity-vonatok. Új intercity-vonatpár lesz Budapest és Szombathely között, és új gyorsvonatpárt állítanak forgalomba Győr és Szombathely között. A MÁV-START a menetrendi változással egy időbenbizonyos intercity járatokon 540 forintról 360 forintra csökkenti a pót- és helyjegyek árát.

Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr-Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezen kívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat biztosítja Ajka és Veszprém érintésével a reggel kilenc óra előtti fővárosi érkezést. Rövidebb lesz a menetidő a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCityk esetében.

A nemzetközi vasúti menetrendben a Budapestről kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként érkeznek az utasok a magyar fővárosba. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCitynek köszönhetően újra közvetlen, nappali utazásra lesz lehetőség Varsó irányába. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, újabb átszállás nélküli utazást kínálva Marosvásárhelyre.

Több lesz az ütemesen közlekedő busz

A Volán-társaságok új autóbusz-menetrendjében a járatszámok lényegében nem változnak, de a közlekedés jobban igazodik az utazási igényekhez. Bővül az ütemesen közlekedő helyközi járatok köre. Az eddigieken kívül Budapest-Székesfehérvár-Veszprém között is ütemes közlekedés szerint járnak a buszok.