Százféle étrend-kiegészítőnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök

Vágólapra másolva!
Több ezer különféle étrend-kiegészítőt vizsgált meg az ÁNTSZ egy karácsonyi akció keretében. A potencianövelő, mellméretnövelő és fogyasztószerek közül majdnem száznál találtak szabálytalanságot.
Vágólapra másolva!

Összesen 96 étrend-kiegészítőnél találtak szabálytalanságot az ÁNTSZ ellenőrei a múlt heti kétnapos akcióban, amelyben 493 helyen összesen 3847 terméket vizsgáltak meg. Az ellenőrzést Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérte, az ÁNTSZ honlapján szereplő közlemény szerint azért, mert az elmúlt hónapokban sok étrend-kiegészítővel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy olyan összetevőket tartalmazhat, amely nem felel meg az előírásoknak.

A karácsony előtti ellenőrzést az ÁNTSZ szakemberei a múlt szerdán és csütörtökön végezték, részben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együtt. Az ellenőrök a többi között a potencianövelésre, mellméret-növelésre, teljesítményfokozásra, testtömeg-csökkentésre, vércukorszint-csökkentésre ajánlott készítményeket vizsgálták.

Az ellenőrök a legtöbb hiányosságot a nem megfelelő jelölés miatt állapították meg, de több esetben volt szükség arra, hogy zárolják a terméket, és értesítsék az illetékes ÁNTSZ-t, tegye meg a szükséges lépéseket. Azokban az esetekben, amelyekben az ellenőrök korábban betiltott terméket, esetleg nem ajánlott gyógynövényt tartalmazó készítményt találtak, eljárási bírságot szabnak ki.

A vény nélkül kapható étrend-kiegészítők száma már elérte a gyógyszerekét. A sokszor potenciaproblémák megoldásával kecsegtető étrend-kiegészítőket minden komolyabb engedélyeztetés nélkül forgalomba lehet hozni. A problémáról részletesen korábbi cikkünkben olvashat részletesen.