A plázákról is a zöldhatóság döntene Illés javaslata szerint

Vágólapra másolva!
A lakóépületeken kívül lényegében minden építmény fölött a környezetvédelmi hatóság kezébe adná az építési hatósági jogokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Vagyis szerinte a jövőben az utak, plázák építési engedélyeit is a zöldhatóságnak kell kiadnia. A javaslat hátterében a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos vita áll.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítást nyújt be a parlamentnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, amelyben a környezetvédelmi hatóságok jogkörének jelentős kiszélesítését javasolja. Illés a Népszabadságnak azt mondta, javaslata arról szól majd, hogy a jövőben a lakóingatlanokon kívül minden építmény esetében a zöldhatóságoké legyen az építésügyi hatósági jogkör - jelenleg ugyanis jelentős részben a települések jegyzői dönthetnek az építési engedélyekről.

Ha Illés javaslatát elfogadja a parlament, a jövőben minden bevásárlóközpont, út, hulladéklerakó, ipari létesítmény esetében a zöldhatóságok járhatnának el építésügyi hatóságként - írja a Népszabadság. Illés a lapnak azt mondta, provokatív lépésre szánta el magát, de megpróbálja kiszélesíteni a felügyelete alá tartozó zöldhatóságok jogkörét.

Az államtitkár javaslatának hátterében a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos vita áll. Illés a kilenc halálos áldozattal járó október eleji gátszakadás után azt nyilatkozta, a gát állékonyságát a szabályok szerint az illetékes - ajkai, illetve devecseri - jegyzőnek kellett vagy kellett volna ellenőriznie, mivel ők számítanak a tározó esetében építésügyi hatóságnak. A két érintett jegyző azonban vitatta ezt, szerintük egyértelműen az Illés felügyelete alá tartozó regionális környezetvédelmi hatóság az illetékes az ügyben. (Az ügy hátteréről bővebben itt olvashat.)

Később, a gát helyreállításához szükséges engedélyek kiadására a Veszprém megyei közigazgatási hivatal a devecseri jegyzőt jelölte ki. A jegyző azonban továbbra is azon az állásponton volt, hogy nincs hatásköre építésügyi hatóságként eljárni a tározó ügyében. A vita miatt a helyi zöldhatóság bírósághoz fordult, kérve, hogy döntse el, valójában melyik szerv az illetékes. A Fővárosi Ítélőtábla pedig úgy döntött, hogy az építésügyi hatóság a zagytározó ügyében a Közép-Dunántúli Regionális Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Vagyis Illés álláspontjával szemben az ítélőtábla a devecseri jegyzőnek adott igazat. A végzést Illés képtelenségnek minősítette a Népszabadságnak, a lap szerint erre válaszul készül a zöldhatóságok jogkörének kiterjesztésére az államtitkár.