Medián: A többség szerint nincs nagy gond a jelenlegi alkotmánnyal

Vágólapra másolva!
A lakosság negyede szerint kell új alkotmány Magyarországnak - derül ki a Medián közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, a kormánypártok nem kaptak felhatalmazást a választóktól új alkotmány életbeléptetésére. A felmérésből az is kiderült, az emberek többsége alig ismeri az alkotmányt.
Vágólapra másolva!

A lakosság több mint fele szinte egyáltalán nem ismeri Magyarország alkotmányát, és mindössze 7 százalék (még a diplomásoknak is alig több mint az ötöde) olvasta már legalább egy részét - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített a HVG felkérésére.

A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy az országnak új alkotmányra lenne szüksége, a magukat kormánypárti szavazónak mondók 41 százaléka válaszolt így. A megkérdezettek 38 százaléka szerint nincs szükség új alkotmányra, elegendő lenne a mostanit módosítani, 18 százalékuk szerint még módosításra sem lenne szükség, mert a jelenlegi alkotmány is megfelel.

A válaszadók 49 százaléka szerint a kormánypártok azért kezdtek új alkotmány írásába, mert ki akarják használni kétharmados parlamenti többségüket arra, hogy nekik tetsző alkotmányt fogadjanak el. Közel ugyanennyien mondták azt, hogy a kormány megragadta a lehetőséget, hogy végre megoldja az alkotmánnyal kapcsolatos problémákat.

Kormánypárti politikusok többször indokolták az alkotmányozást a választóktól kapott felhatalmazásra, a felmérésben részt vevőknek pedig 40 százaléka mondta azt, hogy a Fideszt a kétharmados parlamenti többség felhatalmazza egy új alkotmány írására. A megkérdezettek 53 százaléka viszont azt mondta, mivel áprilisban még nem volt ismert az új alkotmány tervezete, a választók nem is adhattak ilyen felhatalmazást.

A felmérés szerint a válaszadók kevesebb mint fele (47 százalék), de még a diplomásoknak is alig a kétharmada van tisztában azzal, hogy az új alkotmányt a parlament kétharmados többsége életbe tudja léptetni. A válaszadók 37 százaléka azt gondolta, hogy az új alkotmányt népszavazással kell megerősíteni.