A BBC-n is hír lett az üres magyar címlapokból

Vágólapra másolva!
A világsajtóban is visszhangot kapott, hogy több magyar lap üres címlappal tiltakozik a készülő magyar médiatörvény ellen. A BBC csütörtökön a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom főszerkesztőjét megszólaltatva számolt be a törvénytervezetről, amely a tiltakozó sajtótermékek szerint az újságíró szakma ellen irányul.
Vágólapra másolva!

A BBC is beszámolt csütörtökön arról, hogy több sajtótermék üres címlappal tiltakozott az új médiatörvény tervezete ellen Magyarországon. A brit közszolgálati televízió internetes kiadása részletes anyagot közöl a készülő magyar médiaszabályozásról, és több tiltakozó lap szerkesztőit is megszólaltatja (a kritizált törvénytervezetről szóló összefoglalónkat itt olvashatja).

Csütörtökön üres címlappal jelent meg a Magyar Narancs, valamint így jelenik meg pénteken az Élet és Irodalom hetilap, a kezdeményezéshez a Hírszerző hírportál is csatlakozott. A lapok arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a készülő új médiatörvény szerintük súlyosan korlátozná a sajtószabadságot. A törvénytervezetben többek között az áll, hogy a csak fideszes delegáltakból álló Médiatanács megbírságolhatja a médiumokat, ha azok tartalmát jogsértőnek (például kiegyensúlyozatlannak) találja.

A BBC idézi a kormány véleményét, amely szerint a törvénnyel a média kiegyensúlyozottabb lesz. A Magyar Narancs főszerkesztője, Bojtár B. Endre ugyanakkor a brit tévének azt mondta, hogy a jogszabály "a médiahatságoknak abszolút hatalmat adna". Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője szintén a BBC-nek arról beszélt, hogy a törvény nyilvánvalóan az újságírók, az átláthatóság és az egész szakma ellen irányul.

A BBC kiemeli az új médiatörvény tervezetéből, hogy a szerint a médiahatóság által kiszabott büntetést csak az után lehet majd megfellebbezni, ha a megbírságolt sajtótermék már befizette a bírságot. (Egy csütörtökön benyújtott módosító javaslat szerint ez még kikerülhet a törvényjavaslatból - erről itt olvashat.) A BBC azt is jelzi, hogy a törvényt támogatja "a jobbközép kormánypártok elsöprő többsége", amely kétharmados többségét korábban sem félt felhasználni, például "megfosztotta az alkotmánybíróságot a legtöbb jogától".