Idegen országok vadászgépei is hasíthatják a magyar eget

Vágólapra másolva!
Nemcsak a magyar vadászgépek, hanem a szövetséges államok repülői is igénybe vehetnék a Magyarország felett kijelölt új légi folyosókat - közölte az [origo] kérdésére a Honvédelmi Minisztérium. A minisztérium szerint ilyen csak közös gyakorlatozásnál fordulhat elő, a légi folyosók kialakításáról szóló egyeztetéseken részt vevő sportrepülők viszont attól tartanak, hogy a magyar levegőben röpködnek majd a környező országok vadászgépei.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a magyar Gripenek gyakorolhatnának azokon a légi folyosókon, amelyeket alacsony magasságban végrehajtott műveletekhez akar kijelölni a Honvédelmi Minisztérium. A jelenlegi tervezet alapján a NATO-tag Magyarország szövetségesei szintén élhetnének azzal a lehetőséggel, hogy a föld közelében gyakoroljanak vadászgépeikkel. A még nem végleges tervezetben - amelyről a honvédség egyeztet a polgári repülés különböző szervezeteivel - az szerepel: a "katonai légi folyosókat a Magyar Honvédség és a szövetséges államok fegyveres erőinek katonai légi járművei vehetik igénybe".

A honvédség és a repülőszövetségek közt zajló egyeztetéseken részt vevő, névtelenséget kérő forrás szerint a repülő szakágak képviselői a korábbi tanácskozásokon kifejezetten rá is kérdeztek erre a kitételre, mire azt a választ kapták, hogy "nincs kiajánlva idegen gépek, így a NATO-tagok számára sem, hogy ide jöhetnének gyakorolni".

Az [origo] kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya úgy értelmezte a mondatot, hogy "a kismagasságú légi folyosók alapvetően a magyar katonai légi járművek kiképzését biztosítják". "Más szövetséges állam katonai légi járművei csak és kizárólag abban az esetben fogják használni, amennyiben azok tevékenysége összefügg a Magyar Honvédség által tervezett, szervezett közös gyakorlatok végrehajtásával" - közölték.

"Kiválóan képzett pilótaállomány"

Ferinc Vince, az egyeztetésbe szintén bevont Motoros Könnyűrepülő Sportszövetség elnöke viszont attól tart, hogy ide járnának gyakorolni más államok katonai gépei is. "Biztos vagyok abban, hogy ha van egy ilyen lehetőség, akkor előbb-utóbb a szövetséges országok gépei is idejönnének gyakorolni" - mondta az [origo]-nak. Szerinte az Európai Unióban sehol máshol nincs hasonló lehetőség.

A magyar Gripenek és más katonai gépek eddig Svédország erre kijelölt, ritkán lakott területei felett, illetve Kanadában gyakoroltak, ez azonban jelentős költséget jelent. 2011-től kezdődően 2014-ig ezért bevezetnék a katonai légi folyosók rendszerét, ahol a gépek alacsonyan, a földfelszíntől maximum 900 méterig gyakorlatozhatnának. Magyarország "szuverén állam, megvédendő légtérrel, amihez légierőre van szüksége harci és szállító gépekkel", ezek működtetéséhez pedig "elengedhetetlenül fontos a kiválóan képzett pilótaállomány" - így indokolta a minisztérium a változtatást. A tervezet szerint az egyik gyakorlófolyosó a Balaton felett lenne.

Az [origo] információi szerint a honvédség csütörtökön ül le újra egyeztetni a repülőszövetségek, polgári repterek képviselőivel a gyakorlófolyosók kijelöléséről. A szabályozás kidolgozásában részt vevő források korábban egyetértettek abban, hogy Magyarország annyira kicsi és sűrűn lakott, hogy nehéz lesz olyan területeket találni, ahol senkit nem zavarnak az alacsonyan repülő vadászgépek (erről részletesen itt olvashat). Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy a minisztérium képviselői rugalmasak, ezért abban bíznak az egyeztetéseken részt vevő civilek, hogy mindenkinek jó megoldás születik végül.