Szerdán is közvilágítás nélkül maradhat Esztergom egy része

Vágólapra másolva!
Bár a város már átutalt 80 millió forintot a közvilágítást korszerűsítő cégnek, nem biztos, hogy szerdán este égni fognak a lámpák Esztergombana  kórház környékén. A polgármester szerint a korábbi, fideszes városvezetés által felhalmozott adósság nehezíti meg az életüket, elődje viszont azt állítja, lenne még hitelkeret a számlák fizetésére.
Vágólapra másolva!

Egyelőre bizonytalan, hogy szerda este lesz-e közvilágítás Esztergom azon területein, ahol kedden este a korábbi felújítást végző cég, a Tivi Kft. kivette a világítótestekből az égőket. A közvilágítás hiánya Esztergom egyik lakótelepét és néhány környező utcát, illetve a kórház környékét érinti. Ezen a területen több ezer ember lakik. Tétényi Éva független polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta: az önkormányzat kedden már átutalt 10 millió forintot, most azt keresik, hol tart a pénz (az cikkben korábban az szerepelt, 80 millió forintot utalt át az önkormányzat; a pontatlanságért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük).

A Tivi Kft. a korábbi felújítások elvégzése után nem kapta meg a pénzét, amit az energiatakarékossá átalakított közvilágításon megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie a városnak, ezért szedte ki az égőket a város egy részén a világítótestekből. A polgármester azt mondta: reméli, hogy rövid ideig tart majd ez a probléma. Tétényi azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrségtől pedig azt kérte, hogy ha nem lesz a következő éjszaka sem közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

Tétnyi Éva szerint két hete, mikor már jelezte a problémát, azt gondolta, hogy megoldható a kérdés. A városnak egymilliárd forintos tartozása van, ennek csak egy része, amit a közvilágítást szolgáltató cégnek ki kell fizetni. A polgármester azt mondta: újra beszélni fog a cég igazgatójával a kialakult helyzet rendezéséről. Tárgyal a város jegyzőjével is, mert eddig ő volt a felelős a szolgáltatás rendjéért a város részéről.

Esztergomban az október 3-ai önkormányzati választáson Tétényi Éva nagy többséggel legyőrte a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást. Az egyéni választókörzetekben azonban mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltjei (illetve egy helyen az általuk támogatott független jelölt) nyertek - egyikük Meggyes Tamás - így abszolút többségük van a képviselő-testületben. A testületbe rajtuk kívül az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik egy-egy képviselője jutott be.

Tétényi szerint a város nehéz anyagi helyzetéért az előző, fideszes vezetés a felelős. Meggyes Tamás és a helyi Fidesz-szervezet szerint azonban a helyzet kezelhető lenne. Meggyes Tamás szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írta: Tétényi adósságrendezési eljárást indított Esztergom ellen, pedig a Fidesz-frakció és a város számlavezető bankja is megoldást nyújtott volna a nehéz gazdasági helyzetre. A korábbi polgármester szerint a bank átstrukturálta a város számláján rendelkezésére álló 1,2 milliárdos keretösszeget, így azt akár működési kiadásokra is lehetne fordítani.