Stumpf szerint három forgatókönyv van az új alkotmányra

Vágólapra másolva!
Stumpf István alkotmánybíró egy csütörtöki konferencián azt mondta: az új alkotmány készítése során háromféle koncepció merült fel. Az egyik szerint a Szent Korona szellemében kell az új alkotmányt megalkotni, a második szerint a jelenlegi elfogadható kisebb módosításokkal, a harmadik koncepció szerint egy struktúrájában új alkotmány készülne.
Vágólapra másolva!

Az új alkotmány elkészítésével történelmi lehetőség nyílik az elmúlt 20 év lezárására - mondta Stumpf István alkotmánybíró egy csütörtöki, a készülő alkotmányról szóló kerekasztal-beszélgetésen.

A Terror Háza Múzeumban tartott beszélgetésen - amelyet Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója vezetett - Stumpf István azt mondta, háromféle alkotmánykoncepció verseng egymással.

Szerinte az egyik egy radikális koncepció, eszerint a Szent Korona joghatósága szellemében kell az új alkotmányt megalkotni. a második szerint a jelenlegi elfogadható kisebb módosításokkal. A harmadik pedig egy szellemében, struktúrájában új alkotmány lenne, ezt Stumpf "magalkotmánynak" nevezte. Stumpf szerint Orbán Viktor kormányfő inkább a harmadik koncepciót támogatja.

Stumpf szerint az alkotmányjogi alapelveket kell meghatározni, amelyek mentén kell meghozni a sarkalatos törvényeket. Ezzel együtt ki kell találni azt a módot, hogy az alkotmány stabilitása megmaradjon - folytatta -, hozzátéve: kellenek olyan alkotmányos elvek, amelyeket senki nem változtathat meg.

Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szerint ma nincs alkotmányozási kényszer, noha a mostani alaptörvény rövid idő alatt született, "de nem nevezhető tákolmánynak", és "nehéz bizonyítani, hogy a szocializmus bélyegét magán viseli", mert a pluralista demokrácia alapelveit egyértelműen megfogalmazta.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője azt mondta: az LMP egyetért azzal, hogy komoly változásokat kell tenni az alkotmányon, de ez "önmagában nem kíván új alkotmányt", hiszen az 1949-es alkotmányhoz a mai egyáltalán nem hasonlít.

Orbán Viktor a kormányprogram május 25-i bemutatásakor jelentette be, hogy a kormány új alkotmányt akar beterjeszteni a parlament elé még ebben a ciklusban. A bejelentést követően, a miniszterelnök kezdeményezésére létrejött egy, az alkotmány koncepcióján dolgozó bizottság, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök, Pálinkás József MTA-elnök, Szájer József és Schöpflin György fideszes EP-képviselő és és Pozsgay Imre egykori állampárti politikus a tagja.