Utcára vinné híveit az MSZP a kormány ellenében

mszp nagygyűlés sportaréna Mesterházy Attila
Vágólapra másolva!
Sas-kabarával kezdődött szombaton az MSZP nagygyűlése a Papp László Sportarénában, ahol a párt elnöke bejelentette, hogy aláírásgyűjtést kezdenek a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. A piros sálakba öltözött közönség Mesterházy Attila beszéde alatt azt skandálta, hogy "Orbán, takarodj!"
Vágólapra másolva!

Politikai témájú Sas-kabaréval kezdődött az MSZP politikai nagygyűlése szombat délelőtt a budapesti Papp László Sportarénában. A szervezők szerint a rendezvényen kilencezren vettek részt, és szerint amiatt nem volt teltház, mert sokan az időjárás miatt nem érkeztek meg.

A másfél órásra tervezett nagygyűlésen részt vettek az MSZP-frakció, illetve az országos elnökség tagjai, a teremben mindenki piros sálat viselt. Gyurcsány Ferencet vastapssal fogadták.

Mesterházy Attila pártelnök a beszédében bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP. Mesterházy szerint a petícióval tiltakoznak magánnyugdípénztár államosítása, az igazságtalan adórendszer, az indoklás nélküli elbocsátás, a visszamenőleges hatályú törvénykezés, az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen.

Azt kérte, ez erről szóló ívet mindenki írja alá, és még legalább tíz aláírást gyűjtsön, hogy lássák a parlamentben és Orbán Viktor miniszterelnök is hallja, van "ellensúlya a fülkeforradalomnak". Mesterházy szerint az MSZP történelmi felelőssége, hogy a párt alkalmas legyen egy Fidesz-KDNP-vel szembeni összefogás vezetésére. Azt mondta: ezt meg tudják és meg is fogják csinálni, mert a Fidesz sem legyőzhetetlen.

Bejelentette: ha a kormány nem változtat politikáján, az MSZP tavasszal az utcára vonul. Ennél a mondatnál az MTI tudósítója szerint a résztvevők azt skandálták: "Orbán takarodj!".

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

A szervezők szerint a kilencezren vettek részt a gyűlésen

Mesterházy Attila azt is mondta, pártja felveszi a kesztyűt, és megmutatja, megvédi az emberek pénzét, a demokráciát és a szabadságot. "Van egy erős baloldali közösség, egy erős ellenzék, amely nem fél ezekért kiállni" - jelentette ki. Azt mondta, amint lehetőségük lesz rá, kárpótolni fogják azokat, akiktől a jelenlegi kormány elveszi a magán-nyugdíjpénztári megtakarításukat, továbbá felszámolják a Terrorelhárítási Központot, és visszavonják a visszamenőleges hatályú törvényeket.

Az európai baloldal az MSZP mögött áll - derült ki abból a videoüzenetből, amelyet Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista-demokrata frakciójának vezetője és Poul Nyrup Rasmusssen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, volt dán miniszterelnök küldött az MSZP politikai nagygyűlésére. Rasmusssen azt üzente, a kormányváltás óta eltelt hat hónap bebizonyította, hogy Magyarországnak új irányra van szüksége, amelynek eléréséhez minden támogatást megadnak.

A Fidesz nevében Kósa Lajos ügyvezető alelnök sajátos helyzetnek nevezte, hogy az alkotmányt és a demokráciát most félti Mesterházy Attila és nem akkor féltette, amikor "ártatlan járókelőket vert véresre, maradandó sérüléseket okozva a rendőrség Gyurcsány Ferenc (akkori miniszterelnök) és a szocialisták parancsára 2006-ban". Kósa azt is mondta, az emberek döntő többsége a polgári kormány, az Orbán-kormány intézkedéseivel egyetért.

Kósa Lajos a kilátásba helyezett utcai tüntetésekről azt mondta, Magyarországon mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy utcai demonstráción nyilvánítson véleményt békés, rendezett körülmények között.

A Kabaré 24-Mikroszkóp Színpad igazgatósága közleményben határolódott el a társulat tagjainak bármilyen politikai rendezvényen való közreműködésétől. Ezt Verebes István, a teátrum igazgatója "az MSZP-rendezvény kapcsán a hírekben megemlített társulati tagjainak szereplése miatt tartja fontosnak közölni". Az MSZP nagygyűlésén Beregi Péter és Sas József adtak elő politikai kabarét.