Perel Kontrát Károly államtitkár a lányáról szóló cikk miatt

Vágólapra másolva!
Tagadja Kontrát Károly belügyi államtitkár azt a lapinformációt, amely szerint a Schmitt Pál államfő stábjában dolgozó lánya készítette volna a Köztársasági Elnöki Hivatalt kínos magyarázkodásra kényszerítő alkotmány-koncepciót. Kontrát közölte, hogy jogi lépéseket tesz az ügy miatt.
Vágólapra másolva!

A Vasárnapi Hírek állította azt meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkárnak a Köztársasági Elnöki Hivatalban dolgozó lánya írta azt az alkotmány-koncepciót, amely miatt kínos magyarázkodásra kényszerült Schmitt Pál államfő hivatala. Kontrát hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a lap által "közzétett információ nem felel meg a valóságnak". Az államtitkár hozzátette, hogy jogi lépéseket tesz a lappal és az abban megjelent állítást terjesztőkkel szemben.

Az [origo] hétfőn kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt a vasárnapi cikkel kapcsolatban, a hivatal azonban azt közölte, hogy az ügyben nem akarnak további nyilatkozatot tenni.

Mint az [origo] korábban megírta, a szövegben Schmitték Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekeztek. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyütt összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. E szerint ugyanis a hatalom birtokosai Istentől kapták a hatalmukat, mert "az abszolutórium felett is Istennek van hatalma". A dokumentum egy másik hibája, hogy reformátusnak nevezi az evangélikus Martin Luthert. A dokumentumot azóta eltávolították az internetről, az [origo] megkeresésére pedig nem reagáltak.

Utólag a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatok hvatalának vezetője, Kiss Norbert úgy magyarázta az esetet, hogy Schmitt nem is látta a javaslatot. Kiss azt állította, ő sem ismerte a dokumentumot. Szerinte Schmitt Pál tájékoztatást kért tőle, miként fordulhatott elő az, hogy ő és Kiss Norbert tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jó szándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag". Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - jelentette ki Kiss Norbert, de azt nem közölte, hogy ez az intézkedés konkrétan mit jelent.

A Hvg.hu szerint azonban Schmitt hivatalának tudnia kellett arról, hogy a szövegben - helyesírási, fogalmi és gondolatmenetbeli - hibák vannak. Balás Béla kaposvári püspök ugyanis többek között óva intette Schmittéket attól, hogy az alkotmányozás jogát istentől eredeztessék.