Népszavazást kezdeményez az MSZP a nyugdíjrendszer átalakítása miatt

népszavazás urna
Vágólapra másolva!
Népszavazást kezdeményez az MSZP a kormány szerdán bejelentett magán-nyugdíjpénztári rendelkezése miatt, amellyel a szocialista párt szerint megzsarolták az embereket. Az MSZP a döntés miatt az Alkotmánybírósághoz fordul és lemondásra szólította fel Matolcsy György gazdasági minisztert.
Vágólapra másolva!

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez a kormány szerdai, magánnyugdíj-pénztári tagságot "zsaroló" kezdeményezése miatt - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön.

Mesterházy szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentettek "egyértelmű maffiamódszernek" minősülnek, amivel a kormány kiírta Magyarországot a civilizált országok sorából. Az állampolgárok úgy választhatnak két lehetőség közül, hogy az egyikről előre tudják, elvesztik nyugdíjukat, ha amellett döntenek. Ez nem a szabad választás lehetősége, "ez cinizmus, zsarolás, ami nem megengedhető egy demokráciában" - mond Mesterházy.

Az MSZP szerint a magán-nyugdíjpénztári tagságról való döntéskényszer bevezetése legalább hat ponton sérti az alkotmányt, többek között a tulajdonhoz való jogot is, mivel az Ab egy korábbi döntése értelmében a munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék a munkavállaló magántulajdonát képezi - mondta a szocialista politikus. Mesterházy Attila azt is jogtalannak tartja, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók annak ellenére se részesülhessenek az állami nyugdíjszolgáltatásból, hogy az ahhoz szükséges járulékokat befizetik.

A szocialista politikus közölte: egy pertársaságot is létre kívánnak hozni, amelyben a magyar államot perelik be a kormány szerdai döntése miatt. A szocialisták ennek során arra is hivatkozni fognak, hogy az alkotmány szerint minden állampolgárnak joga van a tulajdonhoz és a szociális biztonsághoz, vagyis jogosultak a megélhetéshez szükséges ellátásra az öregség, betegség, vagy a rokkantság esetén is. Hozzátette: a pertársasághoz csatlakozni kívánók jelentkezését egy hamarosan induló kék számon várják.

Az MSZP elnöke azt mondta: szerdai bejelentése miatt alkalmatlannak tartja Matolcsy Györgyöt a tárcavezetésre, ezért a nemzetgazdasági miniszter azonnali lemondását követeli.

Szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük: visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben. Azok, akik a korábban kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, azok a munkaadójuk által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedhetnek.