Vágólapra másolva!
A korábban fagyos viszonyban lévő MSZP és LMP ugyan látványosan összefogott az Alkotmánybíróság korlátozása ellen, a jelek szerint azonban ezzel vége is az együttműködésnek. Az újonc pártot korábban is megkörnyékező szocialisták ugyan nem bánnák, ha szorosabbá válna a viszony az LMP-vel, annak frakcióvezetője szerint azonban erről nem érdemes álmodoznia az MSZP-nek.
Vágólapra másolva!

Közösen bojkottálta az alkotmány-előkészítő parlamenti eseti bizottság csütörtöki ülését az MSZP és az LMP. A két, korábban meglehetősen hűvös viszonyban lévő ellenzéki párt először október végén hangolta össze lépéseit, az után, hogy a kormány az Alkotmánybíróság jogköreit csorbító tervekkel reagált a testület október 26-ai, a végkielégítések 98 százalékos különadó-szabályait megsemmisítő döntésére. A szerintük demokrácia- és alkotmányellenes lépésre a két frakció közös sajtótájékoztatóval válaszolt és közös levelet írtak Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

"Az MSZP és az LMP sok kérdésben nem ért egyet, ám ebben a pártok felett álló ügyben közösen fordulunk az államfőhöz" - fogalmazott akkor Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, de az MSZP képviselőcsoportját vezető Mesterházy Attila pártelnök is érzékeltette: "Sok mindenben nem értünk egyet az LMP-vel, most azonban olyan ügyről van szó, amely szükségessé teszi az összefogást". A látszólagos közeledés újabb állomásaként az LMP szerdai, az Alkotmánybíróság védelmében és annak épülete elé szervezett tüntetésén több szocialista politikus, köztük a párt két korábbi elnöke, Lendvai Ildikó és Kovács László is megjelent.

A közeledés látványos jelei ellenére azonban mindkét pártban tagadják, hogy közelebbi és tartósabb szövetségre készülnének. Utóbbi már csak azért is meglepő lenne, mert a két párt viszonya már tavaszi parlamentbe kerülésük előtt, és azóta is fagyos volt. Az országgyűlési választások előtt, a Fidesz kétharmados többségének megakadályozására az MSZP több helyen együttműködést szeretett volna az LMP-s jelöltekkel, a magát ökopártnak hívó politikai erő azonban semmilyen közösködésre nem volt hajlandó. A szocialisták végül négy körzetben egyoldalúan visszaléptették saját jelöltjeiket az LMP javára, hasonló gesztust azonban nem kaptak cserébe.

Nem volt sikeresebb az együttműködési törekvésben az MSZP az önkormányzati választás előtt sem: hónapokon át próbáltak közös, illetve később legalább az LMP-nek elfogadható főpolgármester-jelöltet állítani, de csak pikírt stílusú elutasító levelet kaptak válaszként, később annyi kiegészítéssel, hogy a párt semmiképp nem támogatja a szocialisták jelöltjét, de ha az MSZP támogatni akarja az övékét, azt megteheti.

Ilyen előzmények után feltűnést keltett a két párt összehangolt múlt heti fellépése. "A közös sajtótájékoztató előtt persze volt egyeztetés, a tüntetés előtt azonban csak udvariassági, tájékoztató telefonokat ejtettünk meg, hogy ott leszünk. Ez fontos volt, nyílván nem megyünk olyan helyre, ahol nem vagyunk szívesen látott vendégek" - mondta a kapcsolatfelvétel körülményeiről az [origo]-nak Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke. Szerinte azonban folyamatos együttműködésről, nem tárgyaltak és nem is készül ilyen terv vagy stratégia. Jelezte ugyanakkor, hogy ez elsősorban nem az MSZP-n múlik. "Itt főleg az LMP-nek nehéz átlépnie az árnyékát"- jegyezte meg Lendvai.

Alkalmi ügyekben a korábbi pártelnök a későbbiekben sem látja akadályát az összefogásnak. "Állandó szövetségesek nyílván nem leszünk, de ha azt kérdi, látok-e további témákat, amelyben együttműködhetünk, a válaszom igen: minden olyan ügyben, amely védi az egyre többet támadott demokratikus jogrendszert"- tette hozzá.

Hasonlóképpen nyilatkozott az [origo]-nak az MSZP több jelenlegi vezetőségi tagja is: bár azt szeretnék, ha lenne egy "hosszabb távú, értékalapú együttműködés", reálisnak ők is azt látják, ha csak egyes esetekben egyszerre mozdul a két párt vagy frakció. "Folyamatos a bírálat, hogy miért nem fog össze, miért nem működik együtt az ellenzék. Az LMP távolságtartásával ugyanakkor nehéz mit kezdeni" - idézte még a választási együttműködés elutasításából fakadó sérelmeiket a párt egyik elnökségi tagja. A névtelenséget kérő politikus szerint rengeteg olyan ügy van, amelyben az MSZP sohasem fog kompromisszumra jutni az LMP-vel, de ennek ellenére úgy látja: hosszabb távon, a parlamenti ciklus második felére gyakoribb lehet az együttműködés és jobb lehet a két párt viszonya.

Lehetséges azonban, hogy ezek is hiú remények az MSZP részéről, az LMP frakcióvezetője ugyanis az [origo] kérdésére kijelentette: "Változatlan a hozzáállásunk." Schiffer megismételte a párt parlamentbe jutása óta hangoztatott álláspontját, miszerint az LMP közös értékek és ügyek mentén minden demokratikus parlamenti párttal nyitott az együttműködésre. A szerdai, Alkotmánybíróság előtti tüntetés a frakcióvezető elmondása szerint eleve úgy volt meghirdetve, hogy arra minden demokráciaféltő állampolgárt, tehát akár MSZP-s vagy fideszest is várnak, így számukra nem volt kínos a szocialista politikusok jelenléte. " Ha azonban ebből bárki arra következtetne, hogy ebből stratégiai szövetség kerekedik, az ébredjen fel gyorsan"- hangsúlyozta. Az MSZP-vel való szorosabb vagy tartósabb összefogást Schiffer András már csak azért is kizártnak nevezte, mert szerinte a "demokrácia megroggyanása" nem most kezdődött és abban nagy szerepe volt az MSZP-nek is.