Nem fért be a hűtőbe a fociakadémia diákjait megfertőző rizses hús

Vágólapra másolva!
Nem fért be a hűtőbe, ezért egy egész éjszakán át a konyhában állt annak a húsnak egy része, amely a gyanú szerint tömeges hasmenést okozott a felcsúti labdarúgó akadémián. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vizsgálata szerint csak a kint hagyott adagokban szaporodtak el a baktériumok, de azokat összekeverték a többi étellel, így vált tömegessé a megbetegedés. A vétkes konyha bírságra számíthat.
Vágólapra másolva!

Feltehetően hűtés nélkül tárolták egy éjszakán át azt a húst, amely miatt tömegesen kaptak hasmenést a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia tanulói november elején - állapította meg a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata. A gyanú szerint a diákoknak a november 9-én készített ételből túl sokat főztek a konyhán, így annak csak egy része fért be a hűtőbe: a 180 adagból 150-et tudtak hűteni, a többit pedig kint hagyták éjszakára.

Ebben a 30 adagban a hivatal szerint elszaporodtak a baktériumok, és mivel azt reggel összekeverték a hűtőben tartott adagokkal, ez okozta a tömeges megbetegedést a labdarúgó-akadémia kollégiumában. Az eset után a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal (MgSZH) az érintett konyhán azonnali takarítást rendelt el, korlátozta a konyhán készíthető ételek mennyiségét, és bírságot szabott ki - közölte Gombos Zoltán, a Fejér Megyei MgSZH élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatója. Hogy pontosan mekkora bírságot kap az intézmény, arról még nem született döntés.

A Független Hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a mérgezés napján a konyhán bácskai rizses húst készítettek, amelynek pörkölt alapját előző nap főzték meg. Az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézete szerint aznap 88-an betegedtek meg a kollégiumban, 84 gyerek és 4 felnőtt. A tömeges rosszullétek, a hasmenéssel, egy-két esetben hányingerrel járó megbetegedések még november 9-én éjjel történtek. A megbetegedés gyors lefolyású volt, senki nem került kórházba, de több korosztályos csapat mérkőzéseit el kellett halasztani.