Naptári napban számolná a kormány a hatóságok határidőit

Vágólapra másolva!
Munkanapok helyett naptári napokban számolnák jövőre a hatósági eljárások határidőit egy új törvényjavaslat szerint. Az indoklás szerint ez az ügyfeleknek kedvez, de a jogszabály kitolná a határidőket, amelyeket csak a benyujtást követő napon kellene elkezdeni számolni. Megmarad a határidő meghosszabbításának lehetősége is.
Vágólapra másolva!

Jövő évtől a közigazgatási hatósági eljárásokban nem munkanapokban, hanem naptári napokban számolják majd a határidőket egy, a közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslat értelmében. Az országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint a naptári napban számolt határidőket a 2011. január 1. után induló eljárásokban kell majd alkalmazni.

A törvényjavaslat indoklása emlékeztet, hogy a rendszer a 2009. október 1. előtti állapotra áll vissza, akkor tértek át ugyanis a munkanapokban való határidő számítást. Az indoklás arra is kitér, hogy a kormányhivatalokról szóló törvényjavaslat már rendelkezik az új rendszerről, a most benyújtott törvényjavaslat az ágazati jogszabályokba vezeti át a változást.

A módosítás miatt változnak egyes határidők: 3 munkanapról 5 napra, 5 munkanapról 8 napra, 8 munkanapról 10 napra, 10 munkanapról 15 napra, 15 munkanapról 20 napra, 22 munkanapról 30 napra, 35 munkanapról pedig 50 napra módosítják. A 60 napos határidők helyett 2 hónapot, a 90 napos határidők helyett pedig 3 hónapot írnak majd elő. A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy az ügyintézési határidőt nem a kérelem megérkezésének a napjától, hanem az azt követő naptól kell elkezdeni számolni.

Jövő évtől a naptári napokban mért határidők alapján kell majd az ügyfeleknek is bejelenteniük az adatváltozásokat. Az indoklás szerint a határidők naptári napban való megállapítása mégis az ügyfeleknek kedvez, mert nem kell attól tartaniuk, hogy az ügyintézési határidő munkanapokban való számítása miatt ügyük intézése elhúzódik. Ha azonban a hatóság a megfelelő nem képes tartani az ügyintézési határidőt, akkor még mindig lehetősége lesz arra, hogy a határidőt meghosszabbítsa.