Minden párttal beszélt a főügyész-jelölésről Schmitt

Vágólapra másolva!
Az új legfőbb ügyész személyéről egyeztetett szerdán Schmitt Pál köztársasági elnök a parlamenti pártok képviselővel. Az MSZP azt közölte, olyan jelölési folyamatban nem vesznek részt, ami egy "áldemokratikus bábszínházat" jelent csak. A Fidesz-KDNP november végén nevezi meg a jelöltjét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP frakciószövetség közös főügyészjelöltet állít - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője újságíróknak, miután szerdán Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában. Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész helyére hamarosan új embert kell találni, mert mandátuma december 13-án, 70. életévének betöltése miatt lejár - sajtóhírek szerint a Fidesz jelöltje a posztra valószínűleg Polt Péter korábbi legfőbb ügyész lesz. Schmitt várhatóan pénteken tájékoztatja Kövér László házelnököt arról, hogy kit javasol a posztra.

Harrach szerint a Schmittel való találkozón több név is szóba került, az államfő a végső döntését még nem hozta meg. Harrach szerint a Fidesz-KDNP november végéig megnevezi a jelöltjét. Harrachhal szemben Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az államfőtől távozóban állította, az egyeztetésükön nem hangzottak el nevek. A köztársasági elnök dolga, hogy kit jelöl, Schmitt Pál azonban szeretné megismerné a képviselőcsoportok véleményét - tette hozzá.

Az MSZP a jövőben nem vesz részt olyan jelölési folyamatban, amely csak egy "áldemokratikus bábszínház" - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miután Schmittnél járt. Mesterházy azt mondta, csak a köztársasági elnöki intézményre való tekintettel jöttek el a megbeszélésre, de nem sok értelmét látják az ilyen egyeztetéseknek. Szerinte az MSZP mindig próbált partner lenni a különböző jelölési folyamatokhoz, de egyetlenegy esetben sem vette figyelembe a Fidesz az MSZP javaslatát.

A Jobbik a találkozó után azt közölte, nem állt elő személyi javaslattal, de Vona Gábor pártelnök nem zárta ki, hogy ezt később megteszik. Azt mondta, olyan embert szeretnének, aki az elmúlt húsz évben nem volt párttag. Polt Péter megválasztását nem tartják elfogadhatónak - mondta kérdésre válaszolva Vona.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig közölte, pártja tiszteletben tartja az államfő jogát, hogy a legfőbb ügyész személyére javaslatot tegyen. Azt várják, hogy az államfő olyan jelöltet nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban nem vetődhet fel kétely - tette hozzá.