Medveczky, Jónás, Ókovács a közmédiumok új vezetői

Vágólapra másolva!
Megválasztották csütörtökön a közmédiumok vezetőit, Medveczky Balázst az MTV, Jónás Istvánt a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert a Duna Televízió, Belénessy Csabát pedig a MTI vezérigazgatójává választották.
Vágólapra másolva!

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma megválasztotta csütörtök délután Medveczky Balázst a Magyar Televízió, Jónás Istvánt a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert a Duna Televízió, Belénessy Csabát pedig a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójává - közölte Balogh László, a kuratórium elnöke.

Az elnök közölte: a négy vezérigazgató közül három az eredményességhez szükséges legkevesebb szavazatnál, ötnél többet kapott, tehát ellenzékiek is szavaztak rájuk, az arányokat viszont - a választási szabályzatra hivatkozva - nem árulta el. A négy közmédium vezérigazgatójának kinevezése a megválasztás napjától hatályos, a szerződéseket rögtön a kuratóriumi ülés után aláírják a vezérigazgatók - mondta Balogh.

Kránitz László, a kuratórium MSZP-s tagja az MTI-nek azt mondta: ő egyetlen jelöltet sem támogatott. Hozzátette: döntése az új médiaszabályozásnak, a választási szabályzatnak szólt, valamint annak, hogy nem kellett pályázatot benyújtaniuk a jelölteknek, továbbá hogy a "jobboldalhoz erősen köthető, magántulajdonban lévő médiumok éléről" érkeznek a vezérigazgatók a közszolgálati médiumokhoz.

Az MTI-nek több kurátor is megerősítette, hogy több vezérigazgató-jelöltet ellenzéki kurátorok is támogattak szavazataikkal. A kuratóriumot három kormánypárti, egy MSZP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, valamint két, a Médiatanács által delegált tag alkotja. A múlt héten a választás első körében egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a kuratóriumi szavazatok kétharmadát, mivel a Médiatanács nyolc jelöltje közül egyik sem kapta meg a szükséges hat szavazatot a nyolctagú testületben.

A csütörtöki második választási fordulóban már egyszerű többséggel választottak vezérigazgatókat a Médiatanács által közmédiumonként állított két-két jelölt közül.