Medián: Csökkenő népszerűséggel is vezet Orbán és Schmitt

Vágólapra másolva!
Változatlanul erős a kormánypártok támogatottsága a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, ugyanakkor több kormányzati intézkedéssel, így az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásával nem értettek egyet a megkérdezettek. Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál támogatottsága is csökkent, de továbbra is a népszerűségi lista élén állnak.
Vágólapra másolva!

A Medián legfrissebb kutatása szerint töretlen a Fidesz népszerűsége, továbbra is nagyjából minden második válaszadó elégedett az Orbán-kormány eddigi munkájával. Az utóbbi hetek több kormányzati döntéséről viszont inkább negatív a lakosság véleménye, így az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról, és a magán-nyugdíjpénztári befizetések visszatartásáról is - derül ki a közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet a HVG számára készített.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében 44, a biztos pártválasztók között 66 százalék, míg az MSZP-t a teljes lakosság körében 14, a pártválasztók esetében pedig 17 százalék támogatná szavazatával. A Jobbikra a teljes lakossági körében 7, míg az LMP-re 4 százalék voksolna. A Fidesz pozícióját erősíti az MSZP és a Jobbik széles körű elutasítottsága: a válaszadók 63 százaléka biztosan nem szavazna a szocialistákra, és 48 százalék tartja kizártnak, hogy a Jobbikot támogassa.

Orbán Viktor kormányfő novemberben is vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát, de mostani 56 százalékos támogatottsága már lényegesen elmarad a május elején mért 68 százaléktól. A Fidesz szavazótáborán belül viszont 96 százalékos Orbán népszerűségi indexe.

Az utóbbi két hónapban Schmitt Pál államfő kedveltsége is csökkent 60 százalékról 54 százalékra. Ugyanakkor még a legkedveltebb ellenzéki politikus, Schiffer András sem tudja megelőzni a népszerűségi rangsorban a fideszesek közül leghátul szereplő Kövér László parlamenti elnököt.

A Tárki szerdán közölte legfrissebb kutatásainak eredményét, e szerint a parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban változatlan, a pártpreferencia-kutatás továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket jelez.