Vágólapra másolva!
Külön honlapot indított a kormány a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról. Ezen tájékoztatják az érintetteket, hol és hogyan nyújthatnak be kérelmet. A leszármazást régi okiratokkal, a nyelvtudást kézzel írt önéletrajzzal kell igazolni. A honosítást kérők igényelhetik nevük magyar írásmódjának visszaállítását is.
Vágólapra másolva!

Bár a kérelmeket csak január 1-től lehet benyújtani, már elérhető az a honlap (www.allampolgarsag.gov.hu), amely a határon túli magyarok egyszerűsített honosításának szabályairól tájékoztatja az érdeklődőket. A honlapon részletes tájékoztatás olvasható a kedvezményes honosítás feltételeiről, szerepel rajta azoknak a hivatalos helyeknek a listája, ahol be lehet nyújtani a kérelmeket, illetve le lehet tölteni a szükséges űrlapokat.

Az országgyűlés idén május 26-án fogadta el az állampolgársági törvény módosítását, amely alapján kedvezményes, egyszerűsített honosítást kérhet bárki, akinek felmenői magyar állampolgárok voltak, illetve valószínűsíti magyarországi származását. A honosításnak nem feltétele a magyarországi lakcím és megélhetés, csak a magyar nyelvtudás, a büntetlen előélet, illetve hogy a honosítás ne sértse Magyarország köz- és nemzetbiztonságát.

Az állampolgársági kérelmet a magyarországi közjegyzőknél, a bevándorlási hivatal irodáiban, illetve a magyar nagykövetségeken és konzulátusokon lehet benyújtani. A kérelem mellé csatolni kell egy születési anyakönyvi kivonatot, a családi állapotot igazoló okiratokat, valamint a magyar származást igazoló iratokat: ez lehet a felmenők születési anyakönyvi kivonata, de egyházi igazolás vagy régi magyar iskolai bizonyítvány, katonakönyv is. Mellékelni kell még egy magyar nyelven, kézzel írt önéletrajzot is.

Az eljárás érdekessége, hogy annak keretében a kérelmezők megváltoztathatják a nevüket is. Például elhagyhatják az orosz-ukrán nyelvterületen szokásos apai nevet, vagy a szlovák női nevekhez kapcsolt -ová végződést, illetve felvehetik keresztnevük magyar változatát, kérhetik saját vagy felmenőik családnevének eredeti, magyar írásmódját.