Mindenkit megdumáltak a gyanús álomnyaralást áruló magyarok

Tahiföld, Phuket, kamalai tengerpart, homokos strand, pálmafák, homokos tengerpart, motorok
Vágólapra másolva!
Profi reklámja és ügyesen felépített háttértörténete volt annak az utazási vállalkozásnak, amely a helyi hatóságok szerint több tucat embert vert át nem létező thaiföldi nyaralásokkal. Az [origo] beszélt egy hoppon maradt utassal, aki szerint "jó volt a mese", mégis elég hamar gyanússá vált az álomnyaralás. Az ügy főszereplője egy ártatlanságát hangoztató, október végén Thaiföldön elfogott magyar férfi, aki ellen több nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.
Vágólapra másolva!

"Elég jól meg volt szervezve" az a thaiföldi utazásokkal elkövetett állítólagos csalássorozat, amely miatt a thai hatóságok egy magyar férfit gyanúsítottak meg októberben - mondta az [origo]-nak neve elhallgatását kérve egy férfi, aki állítása szerint a csalássorozat károsultja, családja több százezer forintot veszített.

A thai hatóságok szerint mintegy száz magyar, ötven spanyol és megbecsülhetetlen számú ausztrál turista volt a csalássorozat károsultja. A csalásokat a thai hatóságok gyanúja szerint szervező H. Zoltánt október végén fogták el Thaiföldön. Róla egy helyi lap, a Phuketwan.com korábban azt írta, hogy Európa egyik legprofibb számítógépes szakembere, aki egyetlen laptopról irányította a thai üdülőparadicsomba készülő turisták átverését.

Jó mese és sponzorált utak

Az [origo]-nak nyilatkozó férfi szerint a thaiföldi ügy úgy kezdődött, hogy az akkor Thaiföldön tartózkodó 28 éves H. Zoltán és a vele dolgozó R. László kisebb magyar utazási irodák vezetőit, tulajdonosait utaztatták ki Phuket tengerpartjára. "Jó volt a mese" a férfi szerint, mert azt mondták nekik, azért nagyon olcsók az utazások, mert a cunami pusztítása után a thai idegenforgalmi hivatal próbálja fellendíteni az országba irányuló turizmust, ezért "szponzorál" utakat.

Az utazási irodák munkatársai remekül érezték magukat, és elkezdték ajánlani a barátaiknak a lehetőséget. Az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint gyakran előfordul, hogy utazási irodák munkatársait külföldre viszik az utazásszervezők, hogy képet kaphassanak a kínálatukról. Ő maga úgy került az ügybe, hogy egyik rokona egy utazási irodát vezet, hallott az utazásról és arról, hogy van még tíz szabad hely egy következő turnusban, amit gyorsan le lehet foglalni. H.-ék állítása szerint 140 ezer forintot kértek tőlük - ez szerinte egy átlagos egyhetes thaiföldi nyaralás árának a fele. Az árban a repülő, a szállás és az ellátás is szerepelt, egy négycsillagos hotelben laktak volna a tengerparton.

"Mi csak elbuktuk a pénzt"

A férfi családjából összesen hatan fizettek be az útra - 2009 október második felében utaztak volna -, az árat egy gyors készpénzátutalásokat biztosító cégen keresztül küldték el. Később azonban aggasztó híreket kezdtek hallani arról, hogy az őket megelőző csoportok nem tudtak elutazni. A férfi lánya is egy korábbi, nyári turnussal készült Tahiföldre, ő azért nem tudott elmenni, mert a szervezők szerint váratlanul óriási vihar érte el a partot, és elmosta a szálloda strandját, ezért csúszik az utazás.

A család ezt úgy tudta meg, hogy R. László e-mail címéről kaptak egy levelet. Ebben az szerepel, hogy a thai meteorológiai hivatal közleményt adott ki arról, hogy a "Molave" nevű trópusi vihar Tahiföld felé tart, ezért a tengerészet elrendelte a veszélyeztetett hotelek kiürítését. A hotelben jelenleg nincs áram és vízellátás, a parton erős a hullámzás, az elmúlt két napban három hajó, köztük egy komp is elsüllyedt a közelben - írta R. az utazni készülődőknek az [origo]-nak nyilatkozó férfi szerint.

Forrás: [origo]
Phuket tengerpartjára készültek a turisták

A férfi azt mondta, utólag tudták meg, hogy H. Zoltán a történet fontos szereplője lehet, ők mindvégig R. Lászlóval álltak kapcsolatban, bár ebben sem teljesen biztos. Azt mondta, utólag az derült ki, hogy R. nevében H. vette fel a telefonokat, de R. Lászlónak adta ki magát. Az [origo]-nak nyilatkozó forrás benyomása az volt, hogy "H. névleg háttérbe szorult, de valójában ő intézte" az utazás ügyeit. "Mi csak elbuktuk a pénzt, nem tudjuk, hogyan tudott mindenkit átverni, azt sem, hogy tudta a Western Uniontól R. nevében felvenni a pénzt" - mondta.

"Tudom, hogy most mindenki rám dühös"

A thai rendőrség a múlt héten sajtótájékoztatót tartott az ügyről - H. elfogása után -, a rendőrtisztek ekkor nem említették R.-t, sőt, azt közölték, hogy gyanújuk szerint H. Zoltán a több százezer eurós kárt okozó bűncselekmény-sorozatot egyetlen laptopról, a szobájából irányította. Egy thaiföldi rendőrtiszt - írta a Phuketwan.com - az Ohuket szigetén tartózkodó H. még a thaiföldi turisztikai hivatal különböző kirendeltségeit is meg tudta győzni arról, hogy az általa ajánlott utazási csomagokat elismerjék és támogassák. "Három thai utazási társaság - egy szálláshely, egy búvárutakat szervező cég és egy jachtkirándulásokat szervező vállalkozás - is áldozatul esett" - közölte a thai rendőrség.

H. azonban thai újságoknak azt állította, nem felelős a történtekért. Amikor az utazásokra hiába váró magyarok 2009 őszén csalásra kezdtek gyanakodni, akkor az origo-nak nyilatkozó forrás szerint H. Zoltán mindannyiuknak e-mailt küldött, amelyben azt állította, hogy ő maga nem tudott a gyanús ügyekről, és nem vett fel pénzt az utazásokért. "Tudom, hogy most mindenki rám dühös, mert úgy van beállítva" - írta az [origo] által megtekintett levélben, hozzátéve, hogy "nincs más választásom, mint kipakolni mindent, amit tudok".

Állítása szerint R. kérte meg arra is, hogy a nevében vegye fel a telefonokat, de ezt már megbánta. Azt írta, a repülőjegyeket R. intézte, és e-mailben is ő tartott kapcsolatot mindenkivel, H. csak a telefont kezelte, és a thaiföldi hotelekben intézte a szállásfoglalásokat. "Nem tudtam róla, hogy a foglalások körül mi zajlik" - írta és azt állította, hogy többször kellemetlen helyzetbe került a hotel vezetése előtt, amikor a csoportok nem, vagy nem akkor érkeztek meg, amikor kellett volna.

Több nemzetközi elfogatóparancs

Az [origo] a múlt héten érdeklődött először az ORFK-nál az ügyről. Akkor azt közölték, hogy nem tdunak az ügyről, a magyar rendőrség Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjához eddig nem érkezett megkeresés H. Zoltánnal kapcsolatban. November 4-én azonban az ORFK arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a Külügyminisztérium jelezte feléjük, hogy "2010. október 30-án csalás bűncselekmény elkövetése miatt Thaiföldön elfogtak egy magyar férfit".

"H. Z. Árpád ellen több nemzetközi és belföldi elfogatóparancsot adtak ki magyar és külföldi hatóságok. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Konzuli Főosztályának tájékoztatása szerint a férfi jelenleg Thaiföldön idegenrendészeti őrizetben van. Az ügyben a thai hatóságokkal a kapcsolatfelvétel megtörtént" - írta az ORFK. Arra a kérdésünkre azonban nem adtak választ, hogy miről szól az ügy, és mivel gyanúsítják H.-t.