Lavinamentő gépekkel és vegyi anyaggal segít Szlovákia Devecserben

Vágólapra másolva!
Szlovákia két lavinamentő gépet küldött Devecserbe, hogy segítsenek a vörösiszappal elöntött térség mezőgazdasági területeinek takarításában. A gépek egy szlovák fejlesztésű, kísérleti vegyszerrel próbálják közömbösíteni a vörösiszap lúgos kémhatását.
Vágólapra másolva!

Két permetezővel felszerelt lavinamentő gépjárművet küldött csütörtökön Szlovákia Devecserbe, hogy segítsenek a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek takarításában. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerint az általában a Tátrában használt gépjárművek vízen, szárazföldön és hóban is tudnak közlekedni, ezért a más járművel megközelíthetetlen, felázott területeken fognak egy kísérleti vegyi anyagot szétpermetezni.

A vegyi anyagot a szlovákok kísérletezték ki, az egészségre nem ártalmas, és a vörösiszap lúgosságát próbálják közömbösíteni. Benkovics Zoltán dandártábornok szerint a katasztrófavédelem vegyi csoportja folyamatos mérésekkel ellenőrzi a hatást, és ha beválik a szer, akkor ajánlani fogják a széles körű alkalmazását is.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófában 1021 hektárnyi területet öntött el a vörösiszap, ebből 1017 hektár mezőgazdasági terület. A közvetlen lakókörnyezetekben már végeztek a takarítással a szakemberek, de a külterületeken még nem tudták elkezdeni a vörösiszap összegyűjtését.