Kirakta a MűPa Alföldi Magyar ünnepét

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel szemben a Művészetek Palotája helyett a Nemzeti Színházban tartják meg pénteken Závada Pál új, Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásáról szóló darabjának a bemutatóját. A döntést egy nappal azután jelentették be, hogy felmondták azt a megállapodást, amely szerint a Nemzeti Színházban ünnepelték volna Románia nemzeti ünnepét.
Vágólapra másolva!

A Művészetek Palotája (MüPa) helyett a Nemzeti Színházban tartják meg pénteken Závada Pál új darabjának a Magyar ünnep-nek a bemutatóját. A Müpa az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte: a premiert technikai okok miatt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán tartják.

A Népszabadság online kiadása szerint a szerdai próba után döntött így a Müpa vezetősége. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, az Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásával foglalkozó darab témakörének érzékenysége és a Nemzeti Színházba tervezett román ünnep lemondása miatt döntött így az intézmény. A Nemzeti Színház nem kívánt reagálni a lap információjára.

Az Észak-Erdély 1940-es visszacsatolását középpontjába állító darab a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája koprodukciójában készül, a premier péntek este lenne a Müpában.

A Budapesti Román Kulturális Intézet a budapesti Nemzeti Színházban szervezett volna fogadást december elsején. Mivel azonban ez a nap a magyarok számára Erdély elvesztéséhez vezetett, szerdán a Jobbik, majd a Fidesz és a KDNP is tiltakozott a rendezvény miatt, amelyet szerintük nem szabad az egyik legfontosabb magyar közintézményben megtartani. Alföldi Róbert, a színház igazgatója szerdán este közleményt adott ki: eszerint a döntése sok magyar érzését sértette, ezért a rendezvénynek mégsem ad otthont a Nemzeti Színház.