Indulhat az aláírásgyűjtés az sms-es népszavazásról

Vágólapra másolva!
Hitelesítette az Országos Választási Bizottság hétfőn azt a népszavazási kezdeményezést, amely ahhoz kéri a választók támogatását, hogy a jövőben sms-ben is lehessen szavazni a népszavazásokon.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely ahhoz kéri a választók támogatását, hogy a jövőben sms-ben is lehessen szavazni a népszavazásokon.

Az OVB korábban elutasította ugyanezt a kezdeményezést, ám az Alkotmánybíróság megsemmisítette a testület határozatát, és új eljárásra kötelezte. Ezért hitelesítették most az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát.

A kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy népszavazási eljárásban a választók szavazataikat szabad elhatározásuk szerint papíron vagy sms-ben adhassák le?".

Országos népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezés esetén négy hónapig lehet aláírást gyűjteni, és országos népszavazást kell tartani, ha legalább 200 ezer választópolgár ezt kezdeményezi.

Az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.